Badián má jemnú vôňu podobajúcu sa anízu a korenistú sladkú chuť. Obsahuje až 5 % sladkej silice anetol, ktorá je veľmi cenená. Je nenahraditeľnou súčasťou tradičného čínskeho korenia piatich vôní, ale používa sa aj v Indonézii. Vo vietnamskej kuchyni je zásadným korením svetoznámej rezancovej polievky Pho. U nás sa používa v potravinárskom priemysle, pri príprave likérov a parfumov. V tradičnej českej kuchyni ho nájdete napríklad v perníku, sušienkach, lekvári, kompótoch, sladkostiach alebo horúcich nápojoch.
Ide o sušené súplodie s lesklými semenami pochádzajúcimi zo stromu s názvom anízovec pravý, ktorý rastie vo vlhkých lesoch a často v blízkosti vody. Najviac sa pestuje v Číne, Indii, Vietname a Austrálii. V Číne ho používali už pred viac než 3000 rokmi, do Európy sa dostal až v 17. storočí.
Celé kúsky badiánu potrebujú dlhšiu dobu tepelnej úpravy a dostatok vlhkosti, aby zmäkli a skrehli. Ak chcete vsadiť na rýchlu, silnú a intenzívnu chuť badiánu vo vašom pokrme, kúpte si aj mletý badián, ktorý sa okamžite rozpustí.
Badián celý u vás nesmie chýbať, ak ste milovníci vietnamskej a indickej kuchyne, vareného vína, chai masala a iných zimných nápojov. Parádu spraví aj v dekoráciách, vianočných ozdobách, domácich sviečkach, tvorení s deťmi a pod.
Ďalšieho nakupujúceho môžete pridať kedykoľvek vo vyskakovacom okne po vložení tovaru do košíka.
Ďalšie žufanky už sa budú ukladať k novému nakupujúcemu.