5 - 6 väčších pomarančov (najlepšie chemicky neošetrených)
1 kg želírovacieho cukru 2:1
cca 5 ks badiánu
cca 25 ks klinčekov
1Pomaranče umyjte pod horúcou vodou a utrite do sucha. Škrabkou na citrusovú kôru (môžete použiť aj škrabku na zemiaky) nastrúhajte natenko kôru z 3 pomarančov tak, aby ste nenastrúhali aj bielu šupku. Potom všetky plody olúpte a odstráňte bielu šupku.
2Dužinu nakrájajte na kocky - pritom zachyťte šťavu a odstráňte všetky kôstky. Dužinu, zachytenú šťavu a nastrúhanú kôru dajte do hrnca.
3Celkom potrebujete 1 kg ovocia. Zmes premiešajte so želírovacím cukrom, klinčekom a badiánom a nechajte cca 1 hodinu odpočívať.
4. Zmes priveďte do varu a za stáleho miešania varte cca 6 minút. Po 6 minutách urobte želírovaciu skúšku (lyžičku džemu dajte do fľaše, nechajte ju cca 4 minúty vychladnúť a skontrolujte, či má džem správnu konzistenciu). Pokiaľ je džem riedky, ešte ho krátko povarte a urobte opäť skúšku.
5Z hotového džemu vytiahnite korenie a naplňte ju do sterilizovaných fliaš (fľaše môžete umyť v myčke alebo ich prelejte vriacou vodou). Nečisté okraje utrite utierkou a plné fľaše uzatvorte a obráťte vrchnákom dolu. Džem nechajte pár hodín vychladnúť.
6Hotové fľaše už stačí len krásne nazdobiť a dať Ježiškovi.
Tip: Džem sa skvele hodí napríklad na zlepovanie linieckých koláčikov.
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.