✨ Vianočná garancia: zaplaťte objednávku do 18. 12. a balíček doručíme do Vianoc! 🎁

Recepty

Pomarančový džem s klinčekom a badiánom

Pomerančová marmeláda s hřebíčkem a badyánem

počet osôb
6

čas prípravy
30 min. príprava

obtiažnosť
jednoduché

druh jedla
Vánoce

Potrebujeme

5 - 6 väčších pomarančov (najlepšie chemicky neošetrených)
1 kg želírovacieho cukru 2:1
cca 5 ks badiánu
cca 25 ks klinčekov

Badián celý nakúpite tu
Klinček celý nakúpite tu

Postup prípravy

1Pomaranče umyjte pod horúcou vodou a utrite do sucha. Škrabkou na citrusovú kôru (môžete použiť aj škrabku na zemiaky) nastrúhajte natenko kôru z 3 pomarančov tak, aby ste nenastrúhali aj bielu šupku. Potom všetky plody olúpte a odstráňte bielu šupku.

2Dužinu nakrájajte na kocky - pritom zachyťte šťavu a odstráňte všetky kôstky. Dužinu, zachytenú šťavu a nastrúhanú kôru dajte do hrnca.

3Celkom potrebujete 1 kg ovocia. Zmes premiešajte so želírovacím cukrom, klinčekom a badiánom a nechajte cca 1 hodinu odpočívať.

4.  Zmes priveďte do varu a za stáleho miešania varte cca 6 minút. Po 6 minutách urobte želírovaciu skúšku (lyžičku džemu dajte do fľaše, nechajte ju cca 4 minúty vychladnúť a skontrolujte, či má džem správnu konzistenciu). Pokiaľ je džem riedky, ešte ho krátko povarte a urobte opäť skúšku.

5Z hotového džemu vytiahnite korenie a naplňte ju do sterilizovaných fliaš (fľaše môžete umyť v myčke alebo ich prelejte vriacou vodou). Nečisté okraje utrite utierkou a plné fľaše uzatvorte a obráťte vrchnákom dolu. Džem nechajte pár hodín vychladnúť.

6Hotové fľaše už stačí len krásne nazdobiť a dať Ježiškovi.

Tip: Džem sa skvele hodí napríklad na zlepovanie linieckých koláčikov.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Badián celý
Všetky recepty s korením Klinček celý

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie