Chilli cayenne pochádza z Južnej Ameriky, kde ho obyvatelia nazývajú aj jednoducho chilli. U nás je menej známy názov paprika krovitá. Chilli používali už Mayovia, do Európy sa dostalo v 15. storočí. Označenie "cayenské" dostalo chilli podľa polostrova Cayenne, na ktorom leží hlavné mesto Francúzskej Guayany s rovnakým názvom Cayenne.
Za pikantnú chuť chilli môže látka s názvom kapsaicín. Chilli cayenne je približne 20-krát ostrejšie ako klasická paprika. Niektoré papričky sú také štipľavé, že sa pri práci s nimi používajú rukavice, aby sa predišlo popáleninám. Zaujímavosťou je, že chilli papričky pália len cicavcov, na ostatné živočíšne druhy nijako nepôsobí.
Chilli je nenahraditeľnou súčasťou mnohých svetových kuchýň, napríklad mexickej, maďarskej, indickej či ázijskej. Perfektne sa hodí do omáčok, k nakladanej zelenine, a samozrejme aj k mäsu, rybám, mušliam a do polievok. Svojou chuťou vás prekvapí aj v kombinácii so sladkým. Napríklad taká čokoláda s chilli je absolútne skvelá.
Ďalšieho nakupujúceho môžete pridať kedykoľvek vo vyskakovacom okne po vložení tovaru do košíka.
Ďalšie žufanky už sa budú ukladať k novému nakupujúcemu.