Šafran je rastlina, ktorej okrasné formy sú dobre známe pod názvom "krokusy". Šafran vitne na jeseň fialovým kvetom. Obsahuje žlté farbivo, ktoré je rozpustné vo vode a zafarbuje ju krásne do žlta. V staroveku bola práve táto krásna šafranová žltá veľmi módnou farbou vznešených dám, rovnako módna bola aj vôňa šafranu.
Je ľahký a do pokrmov stačí štipka. Najviac sa šafran používa v španielskej a francúzskej kuchyni, ale nesmie chýbať v kuchyni arabskej, indickej, čínskej a latinskoamerickej. Najlepšie odrody pochádzajú z Iránu. Môže sa ním farbiť, a taktiež sa ním aromatizujú rozmanité pokrmy, napríklad ryža, pilaf, omáčky, polievky, syry, cestá. Chuť šafranu je popisovaná ako pikantná, horká, trochu ostrá, podobná medu. Možno ju použiť aj na samotné zafarbenie ryže, masla, mäsových či rybacích pokrmov, omáčok a polievok. Na zafarbenie pokrmu stačí len štipka šafranu.
Názov šafran pochádza z arabčiny. Arabi používajú označenie za´fran, čo v preklade znamená doslovne "byť žltý".
Šafran je najdrahšie korenie na svete. Sú to piestiky kvetov krokusov šafranu siateho. Každý kvietok obsahuje 3 piestiky, ktoré sa musia ručne vytrhnúť. Na 1 kg tohto vzácneho korenia je potrebné zozbierať piestiky z 60 000 až 120 000 kvetov. Piestiky sa sušia a v uzavretej nádobe si udržia svoju arómu aj niekoľko rokov.
Ďalšieho nakupujúceho môžete pridať kedykoľvek vo vyskakovacom okne po vložení tovaru do košíka.
Ďalšie žufanky už sa budú ukladať k novému nakupujúcemu.