TÝŽDEŇ S KORENÍM: ROZMARÍN
Šalvia rozmarína známa taktiež pod názvami rozmarína lekárska alebo rozmarín lekársky je vždyzelený polokrov z čeľade hluchavkovitých. Dorastá do výšky až 2 metre a má veľmi osobité aróma. Na prelome jari a leta kvitne jemnými kvetmi bielej, modrej a nachovej farby.
Pochádza z oblasti Stredomoria, rastie v blízkosti morského pobrežia na suchých miestach. Dnes sa ale už pestuje aj v USA, Mexiku, Anglicku a v mnohých európskych zemiach. Kríky neprežijú tuhú zimu, takže sa musí dať minimálne na toto obdobie do skleníku. Môžete ho pestovať doma, v lete na terase či balkóne a v zime za oknom, ale nedorastie do 2 metrovej výšky. Potrebuje dostatok svetla.
Používa sa už od nepamäti. Ľudia z neho tvorili vence, používali ho ako dekoráciu pri oslavách a svadbách, dávali ho do kadidiel... Je obľúbený v gastronómii, kozmetickom priemysle, arómaterapii aj liečiteľstve.

Rozmarín má v gastronómii svoje miesto ako v čerstvom, tak sušenom stave. Lístky sa používajú celé, drvené aj mleté.
Má podmanivú, osviežujúcu vôňu s nádychom živice. Dáva sa k tučným mäsom, ako je bravčové, kačacie alebo baranie. Hodí sa k pokrmom zo zemiakov, k syrom, do cestovín, na pizzu a do nádievok. Pridáva sa taktiež do klobás, na grilovanú zeleninu, do zálievok alebo cestíčok. Skvelo sa vyníma na grilovaných rybách.
Inšpiráciu na recepty s rozmarínom nájdete v našej kuchárke.


U nás hrá rozmarín hlavnú úlohu hneď v niekoľkých zmesiach.
Prvá z nich je
Staročeská ryba, v ktorej táto bylina dominuje.Ovonia a ochutí tak perfektne všetky sladkovodné ryby, najmä pstruha, kapra alebo amura.
Ďalšou zmesou, ktorá by sa bez rozmarínu nezaobyšla, je
Country. Klasická, svetovo preslávená červená zmes, ktorá nesmie chýbať u grilovania, sa odlišuje od ostatných grilovacích zmesí práve vôňou rozmarínu. Skvelo sa hodí nie len na bravčové steaky, ale aj na ryby, morčacie mäso, mleté mäsá alebo napríklad americké zemiaky.
Zaujímavosťou je, že v našej druhej najpredávanejšej zmesi
Davídkovo pečené kura nájdete taktiež štipku rozmarínu. Táto zmes chutí veľkým aj malým jedlíkom. Vykúzli vám dokonalo voňavé kura s chrumkavou kôrčičkou. Základom je samozrejme paprika, rasca a cesnak, ale aj štipka bylinky dodává na celistvej chuti pečeného kuraťa.
Aj v tohtoročných novinkách si rozmarín zahral významnú úlohu, a to konkrétne v zmesi
Biele mäsá. Táto jemná bylinková zmes s cibuľou ochutí všetko - od kuraťa a morky, cez králika, operenú zverinu až po ryby. Je tak veľmi príjemnou zmenou ku klasickým "červeným" receptúrám.
Čo sa týka bylinkových zmesí na bylinkové maslá, zeleninové polievky, zemiakové a zeleninové pokrmy, zálievky alebo napríklad pomazánky, rozmarín je nevyhnutnou súčásťou naších
Francúzskych byliniek a
Francúzskej zmesi Žanet. K francouzskej kuchyni
rozmarín,
tymián,
bazalka a
oregáno proste neodmysliteľne patria. Z týchto a ďalších byliniek, napríklad typickej
levanduli, je potom zložená aj tradičná francúzska zmes
Provensal. Francúzske bylinky sú jemne mleté a Žanet je hrubšia s väčšími kúskami byliniek, a naviac obsahuje delikátnu sušenú rajčatovú šťavu z moravských rajčín. Naša francúzska zmes Žanet získala ocenenie Chuť jižní Moravy.
Zaujímavosti
Dáva sa do šatníkov, pretože jeho silné aroma odpudzuje mole.
V rámci ľudového liečiteľstva je známy pod názvom “morská rosa”, ktorý vychádza z latinského pomenovania “ros marínus”, teda morská rosa. Má ale aj ďalšie ľudové názvy ako rozmariján, posvätný krík či merdov.
Bol symbolom lásky, radosti a šťastia. Zaplietal sa pre to nevestám do vlasov, zdobili sa s ním šaty, závoje, býval súčasťou svadobných kytíc a často se taktiež vplietal do královských korún.
Ľudia ho používali ako ochranu proti čiernej mágií - keď sa rozmarín položil pod lôžko spiaceho človeka, malo ho to chrániť pred všetkým zlým.
Liečiteľstvo
Vďaka kladným účinkom na zdravie človeka má rozmarín svoje miesto v ľudovom liečiteľstve už od stredoveku. Je prírodným antioxidantom a pôsobí protizápalovo. Napríklad rozmarínový olej pomáha proti nadúvaniu, znížiť stres či pocit únavy, zmierniť opuchy, stuhlosť a bolesti.
Pôsobí pozitívne na činnosť pečienky a tráviacu sústavu. Je využívaný pri liečbe hypotenzie, nakoľko, ako jedna z mála bylín, zvyšuje krvný tlak. Prispieva k lepšej cirkulácii krvi, používa sa pri liečbe nachľadnutia (kašeľ, chrípka) a dokáže zmierniť prejavy alergickej reakcie. Podporuje správnu funkciu mozgu, zlepšuje koncentráciu a pamäť.

Rozmarín vo vašej kuchyni skrátka nesmie chýbať. Okrem zmesí je dôležité ho mať aj samostatne, ako jednodruhové korenie. Vždy je dobré štipkou ochutiť pečené zemiaky a mäsá, ochutiť cestoviny, pizzu, syry, zeleninu a rôzne cestíčka.
Jako základ doporučujeme
Rozmarín drvený, ktorý je prakticky nasekaný na menšie kúsky, čo v hotových pokrmoch oceníte.
Rovnako ako napríklad u rasci celej a mletej to funguje tak, že celé kúsky rozmarínu potrebujú dlhšiu dobu tepelnej úpravy a vlhkosti, aby zmäkli a zkrehli. Pokiaľ teda chcete vsadiť na rýchlu, silnú a intenzívnu chuť rozmarínu vo vašom pokrme, kúpte si aj
Rozmarín mletý, ktorý sa okamžite rozpustí.
Aby ste mali rozmarín dobre uchovaný, kúpte ho kľudne rovno v
koreničke a kúpte si k tomu aj naše
čierne štýlové etikety, aby ste mali vo svojej kuchyni prehľad :)
Tak do čoho sa pustíte, čo vás oslovilo a čo s rozmarínom vyskúšate? Dajte nám vedieť.
Prajeme krásne, voňavé a chutné dni :)
zdieľajte na: