7 NAJLEPŠÍCH KORENIACÍCH ZMESÍ PODĽA RÉZI A IVIHO

7 NAJLEPŠÍCH KORENIACÍCH ZMESÍ PODĽA RÉZI A IVIHO

Objavil sa nám tu taký nešvár. Nielen, že mala Veru pravdu a už si to bez Davídkova koření nedokážem predstaviť, ale taktiež som zistila, že doma máme radi nie jednu, nie desať, ale obrovské množstvo zmesí a jednodruhoviek, a tak vybrať len 7 z nich bola pre mňa trošku nadľudská úloha! Nakoniec sme ale dali s manželom hlavy dohromady a vybrali tie, ktoré zbožňujeme najviac :) Bude to teda také 7 + 2, no veď uvidíte sami...

Začnime asi s tými "+ 2". Je to Garlic Pepper a Orange Pepper. Tieto dve zmesi majú v našej kuchyni svoje čestné miesto a používame ich takmer na dennej báze. Nie sme ale jediní, kto ich zbožňuje, a tak sa o nich rozpísala už Veru vo svojom článku. Preto ich tu len zmienim a nebudem ich ďalej popisovať. Len povie, že sú naozaj božské! :)

No a teraz už k tým siedmim favoritom. Ideme na to!

#1 HARISSA

Našou veľkou láskou je Harissa - prekliato pikantná koreniaca zmes, bez ktorej doma nedáme ani ranu. Sypeme ju všade, kde môžeme a nahradila u nás chilli. Už sme "nakazili" mamu a dokonca aj babičku - obe už majú harissu ako nenahraditeľnú súčasť ich koreničkového arzenálu!

Harissa je asi najznámejším a najpoužívanejším korením v Tunisku. Väčšina ľudí ju pozná vo forme pasty, ale tá naša, sypká koreniaca zmes, je proste top! Ten správny šmak dodá mäsu, zelenine aj rôznym druhom príloh. Výborná je taktiež v polievkach, omáčkach a vynikne v pomaly pripravovaných pokrmoch. Pokiaľ máte radi pikantné jedlá, harissa je pre vás jasná voľba :)

#2 ARMÉNSKA ADŽIKA

Arménska adžika je u nás ďalšou "must have" zmesou. Je ľahko pikantná, krásne voňavá a používame ju naozaj radi. Je výborná napríklad do mletého mäsa - pripravujem s ňou doma napríklad našu verziu musaky, často ju dávam do mäsovo-zeleninových zmesí a parádne poslúži aj na grilovačku. Fantázií sa ale medze nekladú, takže ju môžete skúsiť dať aj do klasickej sekanej, ozvláštniť s ňou fašírky alebo skúsiť niečo úplne iné. S touto zmesou našliapnete vedľa :)

#3 KARI ÁZIA

Keďže sme s Ivim milovníci ázijských chutí, nesmie v našej výbave chýbať obľúbené Kari Ázia. Má úžasnú vôňu a svojou chuťou dotiahne každé jedlo, do ktorého ho pridáte, k absolútnej dokonalosti. A tá farba! Radi s ním pripravujeme rôzne zmesi mäsa a zeleniny a podávame ich potom spolu s ryžou alebo napríklad rezancami. Skvelo sa vyníma aj v polievkach a zeleninových krémoch. Taká polievka z červenej šošovice či tekvicový krém sú s Kari Ázia hotovým pohladením na duši aj na jazyku :) Pripravíte s ním ale aj super nátierky - u nás vedie mrkvová s opraženou cibuľkou, šunkou a tvarohom. Na tú sa Ivi najprv moc netváril, ale akonáhle ju ochutnal, musela som dorábať... :)

#4 BALKÁNSKÁ ČUBRICA

Neboli by sme správna česko-chorvátska domácnosť, keby sme doma nemali Balkánsku čubricu! Iviho maminka skôr nepoužívala žiadne koreniace zmesi, len jednodruhovky. Od dňa, kedy som jej doviezla pár zmesí od Davídka, sa ale situácia zmenila. Zamilovala sa do Nesoldíka a samozrejme do Balkánskej čubrice, ktorú, podľa jej slov, sype skoro všade :) No a ešte aby nie! Táto zmes je totižto priamo stvorená pre balkánsku kuchyňu. Preto vždy, keď varíme chorvátske jedlá, je našim verným partnerom. Výborne ochutí rôzne jedlá - od pokrmov z mletého mäsa (napríklad známa pljeskavica) cez džuveč až po čušpajz (hustá zeleninová polievka). Ak ste fanúšikmi pochúťok z Balkánu, čubricu odporúčame. U chorvátskej časti rodiny dostala 10/10 :)

#5 #6 #7 SVÄTÁ GRILOVACIA TROJICA: GRIL A RAŽEŇ & FRESH GRILL & MÉĎA GRIL

Posledné 3 pozície u nás tvorí grilovacie kombo - Gril a ražeňFresh Grill a Méďa gril. Ivi moc rád griluje a spoločne si potom vychutnávame tieto mňamky z ražňa na našej terase. Postupne sme si ju vypiplali a v lete tam moc radi trávime čas. Výhľad široko ďaleko, svetielka, vône grilu, kvitnúci oleander vedľa olivy (áno, chceli sme si tu navodiť prímorskú atmosféru!) a pohár vína. To je proste taký náš malý raj uprostred mesta :) 

Škála pokrmov, ktoré pripravujeme na grilu, je celkom široká - ryby, kalamáry, krkovička, kuracie steaky, šampiňóny, špízy, marinované rebrá, hermelín, zelenina, ... No, je toho dosť! Gril je proste taká naša láska. Ste na tom podobne? Potom na mäso radíme kúpiť toto trio, s ktorým zabodujete! Občas zmesi aj rôzne kombinujem a výsledok bol vždy parádny. Každý si nájde to svoje - pokiaľ máte radšej "klasiku", vsaďte na Gril a ražeň. Ak máte radšej trošku netradičné chute alebo chcete pripraviť dokonalú grilovanú rybu, siahnite po Fresh Grille. A milovníci cesnaku isto ocenia zmes Méďa gril s medvedím cesnakom :)

...a to je tentokrát všetko. Dúfam, že sme vás dostatočne inšpirovali a verím, že si medzi našimi tipmi každý z vás nájde aspoň jednu zmes (bude ich viac, uvidíte :)), ktorú si obľúbi. Môžeme sa za ne zaručiť :)

Majte sa krásne a užívajte si varenie naplno!

Vaši

Rézi & Ivi

Rézi Šimunović
Rézi Šimunović
Rézi Šimunović
zdieľajte na:   zdieľajte
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie