Recepty

Zapečená zemiaková kaša so šampiňónmi a slaninou

Zapečená bramborová kaše se žampiony a slaninou

počet osôb
5

čas prípravy
20 min. príprava
50 min. varenie

obtiažnosť
jednoduché

druh jedla
Houbová jídla

Potrebujeme

700 g zemiakov
60 g masla
125 ml mlieka
soľ na dochutenie
60 ml kyslej smotany
1 rozšľahané vajce
5 lyžíc masla (rozdelených)
1 cibuľa, nakrájaná
1 - 2 strúčiky cesnaku
300 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
½ lyžičky tymiánu
½ lyžičky mletého bieleho korenia
4 - 5 listov šalvie

Tymian nakúpite tu
Korenie biele mleté nakúpite tu

Postup prípravy

1Zemiaky ošúpte, nakrájajte a uvarte v osolenej vode do mäkka. Zemiaky sceďte a rozmixujte s horkým mliekom, maslom, kyslou smotanou, bielym korením a nechajte vychladnúť. Vychladnutú kašu zmiešajte s rozšľahaným vajcom.

2Nakrájanú cibuľu opražte na 2 lyžiciach masla na miernom ohni, prikryte pokrievkou a nechajte pražiť 10 minút do mäkka, potom odkryte a pridajte hríby s tymiánom a cesnakom, premiešajte a pokračujte vo varení ďalších 10 minút, pokiaľ sa všetka tekutina neodparí. Cibuľa a hríby by mali byť karamelizované.

3Do zapekacej misy dajte polovicu zemiakovej kaše, na ňu dajte vrstvu hríbov a cibule a ako poslednú dajte vrstvu ostávajúcej kaše. Nalejte 2 lyžice rozpusteného masla. Pečte odkryté pri 180 °C 25 minút, zmes by mala bublať a nafúknuť sa. 

4Na zvyšnej lyžici masla opražte pred podávaním lístky šalvie. Dajte pozor, aby sa nespálili. Akonáhle sa začnú krútiť, vyberte ich z masla a ozdobte nimi zapečenú kašu. Podávajte


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Tymian
Všetky recepty s korením Korenie biele mleté

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie