500 g polohrubej múky
125 g masla (rozpusteného)
110 g práškového cukru
2 žĺtky
pol kocky čerstvého droždia
250 ml mlieka
100 g hrozienok
pol lyžičky citrónovej kôry
mandle plátky na ozdobenie
1 vajce na potretie
1Zohrejte 100 ml mlieka, aby bolo teplé - nie horúce! (Ideálnu teplotu spoznáte tak, že do mlieka namočíte prst a malo by byť príjemne teplé. Pokiaľ by ste dali droždie do horúceho mlieka, zabili by ste kvasinky a cesto by nevykyslo).
2Rozdrobte droždie a pridajte ho do teplého mlieka. Poprašte troškou múky (zhruba 1 lyžica), pridajte štipku cukru a nechajte kvások zdvojnásobiť svoj objem.
3Ohrejte 150 ml mlieka a rozmiešajte v ňom žĺtky. Medzitým rozpusťte maslo.
4Zmiešajte všetky ingrediencie aj hrozienka, pridajte do nich kvások a dôkladne premiešajte. Potom do zmesi pridajte rozpustené maslo a ohriate mlieko so žĺtkami. Cesto miešajte najmenej 20 minút (malo by byť mäkké a pružné).
5Pripravte si väčšiu misu a vysypte ju múkou. Z cesta vytvorte bochník, dajte ho do misy a prikryjte utierkou alebo potravinárskou fóliou. Misu s cestom dajte na teplé miesto. Najlepšie je zabaliť misu s cestom do utierky či ručníka a položiť ju do periny alebo pod deku. Cesto nechajte nakysnúť, malo by zdvojnásobiť svoj objem (potrvá to cca 1,5 hod.).
6Z cesta vytvarujte mazanec, položte ho na plech, prikryjte utierkou a nechajte este cca 20 minút kysnúť.
7Nakysnutý mazanec potrite rozšľahaným vajcom. Na vrchole bochníka dvakrát nastrihnite nožnicami do tvaru kríža. Mazanec posypte mandľami.
8Pečte vo vyhriatej rúre na 190 - 200 stupňov. Po 20 minutách stiahnite na 180 stupňov a dopečte do ružova (cca 30min.).
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.