Recepty

Veľkonočné judáše na slano

Velikonoční jidáše na slano

počet osôb
4

čas prípravy
60 min. príprava
90 minut kysnutie
20 - 30 minut pečenie

obtiažnosť
střední

druh jedla
Velikonoce

Potrebujeme

350 ml mlieka
30 g čerstvých kvasníc
50 g sadla
250 g slaniny, alebo škvarkov
500 g polohrubej múky
100 g hladkej múky
1-2 lyžičky soli (soľ sa odvíja podľa slanosti slaniny či škvarkov)
1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
50 g čerstvého nasekaného medvedieho cesnaku, alebo 2 lyžice sušeného
2 žĺtky
60 g jemne nastrúhané varené zemiaky

1 rozšľahané vajce na potretie
3 lyžičky hrubozrnnej soli na posypanie

Farebné korenie do mlynčekov nakúpite tu
Medvedí cesnak nakúpite tu

Postup prípravy

1Mlieko ohrejte, aby bolo vlažné, rozdrobte do neho kvasnice a rozmiešajte.

2. Sadlo rozpusťte a nechajte vychladnúť.

3Slaninu či škvarky nasekajte najemno. Medvedí cesnak nasekajte nahrubo.

4V mise zmiešajte všetky prísady a vypracujte nelepivé cesto. Pokiaľ lepí, prisypte ešte trošku múky, opatrne ale s ňou, aby judáši vo finále neboli tuhí. Z cesta vytvarujte bochníček a prikryte ho utierkou. Nechajte kysnúť 45 - 60 minút, pokiaľ cesto nezdvojnásobí svoj objem.

5Cesto rozdeľte na 20 kúskov a z každého vyváľajte pásik o dĺžke 30 cm.

6Stočte do podoby judášov, poskladajte na plech vyložený papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte kysnúť ďalších 20 - 30 minút.

7Pred pečením potrite judášov rozšľahaným vajíčkom a posypte troškou soli.

8Pečte 20 - 30 minút na 200°C, pokiaľ nie sú zlatí. Nechajte vychladnúť a servírujte.

Dobrú chuť :)


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Farebné korenie do mlynčekov
Všetky recepty s korením Medvedí cesnak

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie