350 ml mlieka
30 g čerstvých kvasníc
50 g sadla
250 g slaniny, alebo škvarkov
500 g polohrubej múky
100 g hladkej múky
1-2 lyžičky soli (soľ sa odvíja podľa slanosti slaniny či škvarkov)
1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
50 g čerstvého nasekaného medvedieho cesnaku, alebo 2 lyžice sušeného
2 žĺtky
60 g jemne nastrúhané varené zemiaky
1 rozšľahané vajce na potretie
3 lyžičky hrubozrnnej soli na posypanie
Farebné korenie do mlynčekov nakúpite tu
Medvedí cesnak nakúpite tu
1Mlieko ohrejte, aby bolo vlažné, rozdrobte do neho kvasnice a rozmiešajte.
2. Sadlo rozpusťte a nechajte vychladnúť.
3Slaninu či škvarky nasekajte najemno. Medvedí cesnak nasekajte nahrubo.
4V mise zmiešajte všetky prísady a vypracujte nelepivé cesto. Pokiaľ lepí, prisypte ešte trošku múky, opatrne ale s ňou, aby judáši vo finále neboli tuhí. Z cesta vytvarujte bochníček a prikryte ho utierkou. Nechajte kysnúť 45 - 60 minút, pokiaľ cesto nezdvojnásobí svoj objem.
5Cesto rozdeľte na 20 kúskov a z každého vyváľajte pásik o dĺžke 30 cm.
6Stočte do podoby judášov, poskladajte na plech vyložený papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte kysnúť ďalších 20 - 30 minút.
7Pred pečením potrite judášov rozšľahaným vajíčkom a posypte troškou soli.
8Pečte 20 - 30 minút na 200°C, pokiaľ nie sú zlatí. Nechajte vychladnúť a servírujte.
Dobrú chuť :)
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.