Recepty

Vegánské žemle na burgre

Veganské housky na burgery

počet osôb
24

čas prípravy
40 min. príprava
12 min. pečenie

obtiažnosť
střední

druh jedla
Vegan

Potrebujeme

1100 – 1150 g hladkej múky
80 g najemno nastrúhanej mrkvy
680 g vody
21 g čerstvého droždia (7 g sušeného)
55 g olivového oleja
50 g slnečnicového oleja
30 g cukru kryštáľ
20 g soli

Na ozdobu: (rastlinné) mlieko alebo 100 ml vody a 12 g sódy, sezam/mak/ľan

Sezam biely nakúpite tu
Sezam čierny nakúpite tu

Postup prípravy

1Droždie rozmiešajte vo vode a pridajte múku a mrkvu. Jemne premiešajte (pokiaľ sa všetko nespojí do približne jednej hrudy) a nechajte 20 minút prikryté odstáť. Múka začne napúčať, enzýmy a kvasnice sa postupne aktivujú a začne sa vyvíjať lepok. Potom pridajte cukor a soľ a začnite hniesť, v okamžiku, kedy cesto začne získavať hladkú konzistenciu, pridajte olej. Tuky sú skvelé a chutné, ale lepok lepšie vypracujeme bez nich, preto to neskoršie pridávanie.

2Prikryté schovajte do chladničky a vyberte druhý deň. Rozdeľte na 24 rovnakých kúskov (približne 80g) a z nich potom postupne vytvarujte bochníčky, ktoré dáte kysnúť na plechy vyložené papierom na pečenie. Oroste vodou a schovajte do vypnutej trúby alebo do igelitového vrecka, aby neuschli. Kysnutie žemlí zaberie približne hodinu až dve, záleží na teplote okolia. Približne by sa mali zdvojnásobiť, ak chcete plochejšie, po prvých 10 – 15 minútach kysnutia ich dlaňou sploštite.

3Vykysnuté žemle potrite mliekom alebo uvarte vodu a v nej rozpusťte sódu. Tak získate skvelý roztok k potieraniu, ktorým simulujete liehovú kúpeľ, takže žemle rýchlo zhnednú (rýchlejšie než s mliekom, tak rýchlo, že sezam ešte ani nezačne myslieť na zlatnutie) a ako bonus dostanú ľahko „mydlovú príchuť“, typickú pre praclíky.

4Pečte pri 230°C s počiatočným zaparením asi 10 - 12 minút a následne nechajte vychladnúť. Plňte podľa chuti.

Dobrú chuť :)


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Sezam biely
Všetky recepty s korením Sezam čierny

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie