1100 – 1150 g hladkej múky
80 g najemno nastrúhanej mrkvy
680 g vody
21 g čerstvého droždia (7 g sušeného)
55 g olivového oleja
50 g slnečnicového oleja
30 g cukru kryštáľ
20 g soli
Na ozdobu: (rastlinné) mlieko alebo 100 ml vody a 12 g sódy, sezam/mak/ľan
1Droždie rozmiešajte vo vode a pridajte múku a mrkvu. Jemne premiešajte (pokiaľ sa všetko nespojí do približne jednej hrudy) a nechajte 20 minút prikryté odstáť. Múka začne napúčať, enzýmy a kvasnice sa postupne aktivujú a začne sa vyvíjať lepok. Potom pridajte cukor a soľ a začnite hniesť, v okamžiku, kedy cesto začne získavať hladkú konzistenciu, pridajte olej. Tuky sú skvelé a chutné, ale lepok lepšie vypracujeme bez nich, preto to neskoršie pridávanie.
2Prikryté schovajte do chladničky a vyberte druhý deň. Rozdeľte na 24 rovnakých kúskov (približne 80g) a z nich potom postupne vytvarujte bochníčky, ktoré dáte kysnúť na plechy vyložené papierom na pečenie. Oroste vodou a schovajte do vypnutej trúby alebo do igelitového vrecka, aby neuschli. Kysnutie žemlí zaberie približne hodinu až dve, záleží na teplote okolia. Približne by sa mali zdvojnásobiť, ak chcete plochejšie, po prvých 10 – 15 minútach kysnutia ich dlaňou sploštite.
3Vykysnuté žemle potrite mliekom alebo uvarte vodu a v nej rozpusťte sódu. Tak získate skvelý roztok k potieraniu, ktorým simulujete liehovú kúpeľ, takže žemle rýchlo zhnednú (rýchlejšie než s mliekom, tak rýchlo, že sezam ešte ani nezačne myslieť na zlatnutie) a ako bonus dostanú ľahko „mydlovú príchuť“, typickú pre praclíky.
4Pečte pri 230°C s počiatočným zaparením asi 10 - 12 minút a následne nechajte vychladnúť. Plňte podľa chuti.
Dobrú chuť :)
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.