Špenátové pyré:
500 g špenátových listov / 450 g špenátového pretlaku
1 biele tofu
1 lyžica škrobu
1 väčšej cibule (alebo 2 menšie)
3 strúčiky cesnaku
2 lyžičky korenia Garam Masala
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky mletej rímskej rasce
1 a 1/2 lyžičky himalájskej soli
čerstvé mleté korenie
ghí alebo iný rastlinný olej
Kešu smotana:
100 g kešu orechov
250 ml vody
Batátové placky (12 ks):
1 batát fialový alebo oranžový (170 g)
150 g polohrubej špaldovej múky a trocha na podsypanie
½ lyžičky himalájskej soli
Na potretie placiek:
2 strúčiky cesnaku
1 - 2 lyžičky vody
1/4 lyžičky himalájskej soli
koriander alebo iné bylinky
Na servírovanie:
basmati ryža
limetka
koriander
červená cibuľka
Garam masala nakúpite tu
Koriander mletý nakúpite tu
Kmín římský mletý nakúpite tu
Farebné korenie do mlynčekov nakúpite tu
1Čerstvé špenátové listy poriadne prepláchnite a oblanšírujte. Teda vložte na 1 minútu do vriacej vody, sceďte a vložte do misky so studenou vodou. Následne opäť sceďte a rozmixujte v mixéru. Pokiaľ použijete mrazený špenát, vytiahnite ho niekoľko hodín pred varením z mrazničky alebo môžete použiť aj mrazený, ale varenie bude trvať dlhšie.
2Dajte variť batát na placky. Očistite ho, nakrájajte na kocky a varte vo vriacej vode cca 10-15 minút, pokiaľ nebude mäkký. Vodu z batátov zlejte do hrnčeku a dajte bokom vychladnúť. Môžete dať kľudne aj do chladničky.
3Medzi tým si spravte indické špenátové pyré – palak paneer. V tomto recepte sme syr paneer nahradili tofu.
4Tofu rozkrojte na polovicu, položte na utierku a vytlačte z neho prebytočnú vodu.
5Nakrájajte ho na menšie kocky, dajte do misky, zasypte škrobom a zamiešajte.
6Na panvici si rozohrejte trošku ghí/oleja a opečte tofu do zlata. Preložte ho do misky a dajte bokom.
7Potom si na panvici rozohrejte 2 lyžice ghí/oleja a osmažte do zlata cibuľku.
8 Pridajte pretlačený cesnak, korenie Garam Masala, mletý koriander a rímsku rascu. Miešajte! Korenie sa nesmie pripáliť. Až korenie začne voňať, pridajte rozmixovaný špenát alebo špenátový pretlak a všetko spolu chvíľku povarte – cca 5 minút. Občas premiešajte.
9Pripravte si kešu smotanu.
10Môžete použiť aj inú rastlinnú smotanu – sójovú alebo kokosovú. V tomto recepte sme si ju vyrobili doma. Kešu orechy dajte do mixéru s 250 ml vody a rozmixujte ich. Predtým by sa mali asi na 2 hodiny namočiť. Vodu potom zlejte a následne rozmixujte.
11K špenátu vlejte kešu smotanu a dobre premiešajte.
12Pridajte opečené tofu.
13Osoľte 1 lyžičku soli a pridajte čerstvé mleté korenie. Ochutnajte – pokiaľ je potreba, pridajte ešte trocha soli alebo korenia.
14Pripravte si placky:
15. Vychladené batáty rozmixujte s trochou vody na husté pyré. Pokiaľ je príliš husté, trochu vody dolejte – vznikne vám cca 220 g pyré.
16Pridajte 130 g špaldovej polohrubej múky a vypracujte nelepivé cesto – nesmie byť príliš tuhé, ale pokiaľ sa lepí, tak trošku múky dosypte.
17Cesto rozdeľte na 12 ks a vytvarujte guličky. Každú guličku rozváľajte na tenko – na 15 cm placky. V priebehu váľania je dôležité si placky dobre posypať múkou. Placky opekajte nasucho na dobre rozohriatej panvici z oboch strán. Vo chvíli, kedy sa placka začne nafukovať, otočte a robte ju z druhej strany.
18Placky potrite cesnakovou zmesou – prelisovaný cesnak, voda a troška soli. Posypte koriandrom alebo inými bylinkami.
19. Omáčku si môžete pokvapkať pár kvapkami šťavy z limetky a navrch si môžete dať čerstvú červenú cibuľku. Pokiaľ sa vám nechcú robiť placky, jednoducho si k tomu uvarte ryžu.
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.