Recepty

Vegan palak paneer s kešu ,,smotanou“ a batátovými plackami

Vegan palak paneer s kešu ,,smetanou“ a batátovými plackami

počet osôb
4

čas prípravy
60 min. príprava

obtiažnosť
0

druh jedla
Ájurvédská kuchyně

Potrebujeme

Špenátové pyré:
500 g špenátových listov / 450 g špenátového pretlaku
1 biele tofu
1 lyžica škrobu
1 väčšej cibule (alebo 2 menšie)
3 strúčiky cesnaku
2 lyžičky korenia Garam Masala
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky mletej rímskej rasce
1 a 1/2 lyžičky himalájskej soli
čerstvé mleté korenie
ghí alebo iný rastlinný olej

Kešu smotana:
100 g kešu orechov
250 ml vody

Batátové placky (12 ks):
1 batát fialový alebo oranžový (170 g)
150 g polohrubej špaldovej múky a trocha na podsypanie
½ lyžičky himalájskej soli

Na potretie placiek:
2 strúčiky cesnaku
1 - 2 lyžičky vody
1/4 lyžičky himalájskej soli
koriander alebo iné bylinky

Na servírovanie:
basmati ryža
limetka
koriander
červená cibuľka

Garam Masala nakúpite tu
Koriander mletý nakúpite tu
Kmín římský mletý nakúpite tu
Farebné korenie do mlynčekov nakúpite tu

Postup prípravy

1Čerstvé špenátové listy poriadne prepláchnite a oblanšírujte. Teda vložte na 1 minútu do vriacej vody, sceďte a vložte do misky so studenou vodou. Následne opäť sceďte a rozmixujte v mixéru. Pokiaľ použijete mrazený špenát, vytiahnite ho niekoľko hodín pred varením z mrazničky alebo môžete použiť aj mrazený, ale varenie bude trvať dlhšie.

2Dajte variť batát na placky. Očistite ho, nakrájajte na kocky a varte vo vriacej vode cca 10-15 minút, pokiaľ nebude mäkký. Vodu z batátov zlejte do hrnčeku a dajte bokom vychladnúť. Môžete dať kľudne aj do chladničky.

3Medzi tým si spravte indické špenátové pyré – palak paneer. V tomto recepte sme syr paneer nahradili tofu.

4Tofu rozkrojte na polovicu, položte na utierku a vytlačte z neho prebytočnú vodu.

5Nakrájajte ho na menšie kocky, dajte do misky, zasypte škrobom a zamiešajte.

6Na panvici si rozohrejte trošku ghí/oleja a opečte tofu do zlata. Preložte ho do misky a dajte bokom.

7Potom si na panvici rozohrejte 2 lyžice ghí/oleja a osmažte do zlata cibuľku.

8 Pridajte pretlačený cesnak, korenie Garam Masala, mletý koriander a rímsku rascu. Miešajte! Korenie sa nesmie pripáliť. Až korenie začne voňať, pridajte rozmixovaný špenát alebo špenátový pretlak a všetko spolu chvíľku povarte – cca 5 minút. Občas premiešajte.

9Pripravte si kešu smotanu.

10Môžete použiť aj inú rastlinnú smotanu – sójovú alebo kokosovú. V tomto recepte sme si ju vyrobili doma. Kešu orechy dajte do mixéru s 250 ml vody a rozmixujte ich. Predtým by sa mali asi na 2 hodiny namočiť. Vodu potom zlejte a následne rozmixujte.

11K špenátu vlejte kešu smotanu a dobre premiešajte.

12Pridajte opečené tofu.

13Osoľte 1 lyžičku soli a pridajte čerstvé mleté korenie. Ochutnajte – pokiaľ je potreba, pridajte ešte trocha soli alebo korenia.

14Pripravte si placky:

15. Vychladené batáty rozmixujte s trochou vody na husté pyré. Pokiaľ je príliš husté, trochu vody dolejte – vznikne vám cca 220 g pyré.

16Pridajte 130 g špaldovej polohrubej múky a vypracujte nelepivé cesto – nesmie byť príliš tuhé, ale pokiaľ sa lepí, tak trošku múky dosypte.

17Cesto rozdeľte na 12 ks a vytvarujte guličky. Každú guličku rozváľajte na tenko – na 15 cm placky. V priebehu váľania je dôležité si placky dobre posypať múkou. Placky opekajte nasucho na dobre rozohriatej panvici z oboch strán. Vo chvíli, kedy sa placka začne nafukovať, otočte a robte ju z druhej strany.

18Placky potrite cesnakovou zmesou – prelisovaný cesnak, voda a troška soli. Posypte koriandrom alebo inými bylinkami.

19. Omáčku si môžete pokvapkať pár kvapkami šťavy z limetky a navrch si môžete dať čerstvú červenú cibuľku. Pokiaľ sa vám nechcú robiť placky, jednoducho si k tomu uvarte ryžu.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Garam Masala
Všetky recepty s korením Koriander mletý
Všetky recepty s korením Kmín římský mletý
Všetky recepty s korením Farebné korenie do mlynčekov

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie