Recepty

Vianočka

Vánočka

počet osôb
8

čas prípravy
40 min. príprava
3 hod. kysnutie
70 min. pečenie

obtiažnosť
střední

druh jedla
Vánoce

Potrebujeme

1 kg hladkej múky
30 dkg krupicového cukru
1 vanilkový cukor
1 a 1/2 ČL soli
4 žĺtky
1 celé vajce
5 dkg lúpaných mandlí
5 dkg hrozienok
1 maslo (zmäknuté)
3 dcl mlieka
1 a 1/2 kocky droždia
nastrúhaná kôra z 1/2 citrónu
nastrúhaná kôra z 1/2 pomaranča
1,5 dcl rumu (podľa chuti)

Postup prípravy

1Pripravte si kvások - do hrnca nalejte mlieko a ohrejte ho tak, aby bolo príjemne teplé (nesmie byť horúce!). Do teplého mlieka rozdrobte droždie, pridajte 1 lyžičku krupicového cukru, zľahka premiešajte a nechajte nakysnúť na teplom mieste. Trvá to asi štvrť hodinu.

2V malom hrnci rozpusťte maslo. Akonáhle sa rozpustí, pridajte do neho rum (nemusí byť, ale dodá vianočke úžasnú vôňu).

3Do veľkej misy nasypte múku, cukor, vanilkový cukor a soľ a premiešajte. Uprostred urobte dierku, dajte do nej žĺtky a celé vajíčko. Potom pridajte kvások a rozpustené maslo s rumom. Cesto premiešajte a dôkladne vypracujte tak, aby bolo hladké a elastické (buď ručne alebo v robote). Nemalo by byť ani lepkavé, ani príliš hutné. Akonáhle má cesto požadovanú konzistenciu, pridajte nastrúhanú kôru z citrusov, oriešky, hrozienka a vypracujte do cesta.

4Takto pripravené cesto v mise trochu poprašte hladkou múkou, misu zakryjte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste (cca 2 až 3 hodiny).

5Vykysnuté cesto dajte na múkou posypanú dosku a rozdeľte ho na polovicu. Z prvnej polovice vytvorte 4 rovnaké diely, urobte z nich dlhé valčeky a upleťte vrkoč (zo 4 dielov). Vzniknutý vrkoč dajte do maslom vymasteného pekáča. Druhú polovicu cesta opäť rozdeľte na 4 rovnaké časti. Z 3 časti vyvaľkajte valčeky, upleťte z nich vrkoč a položte na prvý vrkoč (pletený zo 4 dielov). Posledný diel rozdeľte na polovicu, opäť vytvorte valčeky a zapleťte. Tento pletenec následne položte navrch vrkoča (poslednú časť). Kraje zapracujte, zahnite pod vianočku.

6Takto pripravenú vianočku nechajte ešte vykysnúť. Potom ju potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte mandľami nakrájanými na plátky a dajte piecť.

7Pečte cca 20 minút na 200 °C, následne vianočku zakryjte alobalom a nechajte piecť asi 1/2 hodiny na 180 °C. Po pol hodine dajte dole alobal a nechajte dopiecť dozlata. Celkovo sa vianočka pečie približne 1 hodinu a 10 minút.

8Po upečení vianočku poprášte práškovým cukrom.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet


Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie