500 g hladkej múky
70 g masla (izbovej teploty)
2 žĺtky
300 ml smotany na varenie
80 g krupicového cukru
25 g droždia
4 g soli
štipka MUŠKÁTOVÉHO KVETU
1ČL CITRÓNOVEJ KÔRY MLETEJ
vajce na potretie
1Pripravte si kvások. Droždie a lyžičku cukru spoločne v menšej miske rozpučte vidličkou a potom rozmiešajte na kašu. Zalejte 100 ml vlažnej smotany, primiešajte lyžicu múky a nechajte chvíľu narásť kvások.
2. Všetky ostatné suroviny dajte do misy. Maslo aj žĺtky by mali mať izbovú teplotu, zbytok smotany použijte vlažnú, ulahčíte tým kysnutie. Prilejte kvások a premiešajte. Spracujte dohromady na hebké, vcelku nelepivé cesto. Potom mieste aspoň 5-10 minút, keď bude cesto hladké a pružné ako plastelína.
3. Prepracované cesto sformujte do gule, uložte do misy, zakryjte fóliou a nechajte zhruba hodinu kysnúť, keď nakysne zdvojnásobní objem. Potom cesto vyklopte, premieste, vytlačte z neho vzduch a rozdeľte najprv na štvrtiny, potom na osminy a nakoniec na 24 rovnakých dielov.
4. Z každého dielu vyvaľkajte valček dlhý okolo 20-25 cm a tenký ako malíček. Stočte do uzlíkov a ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie – uvedený počet sa vojde na 2 plechy.
5Zamotané uzlíky potrite vajcom rozšľahaným s 2 lyžicami vody a nechajte ešte 20 minút trochu kysnúť. Rúru zatiaľ rozohrejte na 190 stupňov.
6. Vykysnuté uzlíky znovu potrite vajcom a vložte do rúry. Pečte 15 minút, kým výrazne nakysnú, zozlatnu a spevnia. Opdorúčame piecť len jeden plech, nie dva naraz.
Podávajte ich potreté medom na raňajky na Zelený štvrtok. Dobrú chuť a veselú Veľkú noc! :-)
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.