Recepty

🇬🇧 Tradičné veľkonočné Hot cross buns

 Tradiční velikonoční Hot cross buns

počet osôb
4

čas prípravy
120 min. príprava
2,5 hod. kysnutie
20 min. pečenie

obtiažnosť
střední

druh jedla
Velikonoce

Potrebujeme

Cesto:
550 g hladkej múky
300 ml mlieka
50 g masla
1 lyžička pomarančovej kôry
1/2 lyžičky Korenia na perníky
1 lyžička škorice
7 g sušeného droždia
1 vajce
90 g cukru
semienka z 1 vanilkového struku
100 g vlašských a pekanových orechov

tuk na vymazanie formy
zlatý sirup/med/vajce na potretie

Kríže:
2 lyžica hladkej múky
2 a 1/2 lyžice vody
zdobiace vrecko

Korenie na perníčky nakúpite tu
Škorica mletá nakúpite tu
Vanilkový struk PREMIUM nakúpite tu
Vanilkový struk KLASIK nakúpite tu

Postup prípravy

1Mlieko s pomarančovou kôrou a vanilkovými zrniečkami zahrejte tesne pod bod varu. Potom dajte zo sporáku a pridajte maslo, miešajte, pokiaľ sa nerozpustí. Dajte stranou.

2Múku, cukor, droždie a korenie zmiešajte v mise. Premiešajte. Potom prilejte vychladnuté mlieko, rozšľahané vajce a spracovávajte pokiaľ cesto nebude hladké, elastické, a keď do neho pichnete prstom, vráti sa späť do pôvodného tvaru. Veľkú misu vymažte olejom a cesto, vytvarované do pravidelného bochníku, do nej vložte. Prikryte čistú utierkou a dajte kysnúť na teplé miesto. Cesto by malo kysnúť 90 - 120 minút, pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem.

3Po tejto dobe cesto opäť zarábajte a behom toho postupne prisypávajte nadrobno nasekané orechy, či môžete pridať hrozienka a iné sušené ovocie.

4Menší plech s vysokým okrajom vymažte tukom. Z cesta vytvarujte 12 ks rovnako veľkých „buchtičiek“ a naskladajte ich do plechu. Prikryte utierkou a nechajte znova kysnúť na teplom mieste asi 45 minút.

5Tesne pred pečením si z vody a múky spravte kašičku a pomocou zdobiaceho vrecka spravte na buchtičkách kríže. Najlepší je ísť vkuse a robiť medzery.

6Trúbu nahrejte na 210°C a pečte 20 minút, pokiaľ buchtičky nebudú krásne zlaté.

7Zatiaľ čo sa pečú, v malom hrnci rozohrejte 5 lyžíc zlatého sirupu (alebo medu). Akonáhle hot cross buns vyberiete, potrite ich sirupom. Pokiaľ nemáte, alebo nechcete použiť zlatý sirup či med, pred pečením buchtičky potrite rozšľahaným vajcom.

Úplne najlepšie sú za tepla (preto HOT cross buns! Servírujte s maslom, domácou marmeládou, lemon curd, slaným karamelom, alebo medom.

Dobrú chuť :)


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Korenie na perníčky
Všetky recepty s korením Škorica mletá
Všetky recepty s korením Vanilkový struk PREMIUM
Všetky recepty s korením Vanilkový struk KLASIK

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie