1,5 kg hovädzie zadné
2 balíčky mrazenej zeleninovej zmesi pod sviečkovú
3 stredné cibule
1 ČL korenia NOVÉ KORENIE CELÉ
0.5l ČL korenie ČIERNÉ KORENIE CELÉ
2 PL plnotučnej horčice
3 PL octu
500 ml smotany na šľahanie
mlieko
maslo
2 citróny
slanina
soľ
Nové korenie celé nakúpite tu
Bobkový list celý nakúpite tu
Korenie čierne celé nakúpite tu
Tymian nakúpite tu
1Mäso zbavte blán a prebytočného tuku. Slaninu nakrájajte na asi centimetrové plátky, prešpikujte ňou mäso. Mäso posoľte hrsťou soli a votrite do neho korenie TYMIÁN.
2Cibuľu nasekajte na hrubo, dajte do pekáča a premiešajte so zeleninou. Mäso vložte do pekáča, prekryte zeleninou a nechajte odležať
3Rozpáľte panvicu, mäso prudko zatiahnite zo všetkých strán a dajte späť do pekáča.
4Medzi časom v hrnci na kúsku masla začnite restovať zeleninu a cibuľu do zlata. Potom pridajte ocot, cukor, horčicu, korenie a soľ.
5Orestovanú zeleninu nasypte na mäso v pekáči a prilejte dve šálky vody. Potom prikryte a duste v rúre na 160 °C do mäkka. Môže to býť kľudne aj 2 hodiny.
6Keď je mäso mäkké, pečenú zeleninu vložte späť do hrnca. Citróny a korenie vytiahnite, prilejte mlieko, šľahačku, citrónovú šťavu. Omáčku rozmixujte tyčovým mixérom úplne do hladka, zrieďte mliekom na požadovanú hustotu omáčky, môžete prípadne ešte cez sitko prepasírovať.
7Omáčku priveďte k varu, vypnite, nechajte ešte niekoľko minút odstáť. Znova dochuťte do sladko-kyslej chuti (cukor, citrón, soľ, prípadne worchester).
8Mäso nakrájajte na tenké plátky a podávajte s omáčkou, plátkom citrónu so smotanou, brusnicovou marmeládou a žemľovou knedľou.
Toto je jeden z receptov na tú najtradičnejšiu sviečkovú na smotane. Sviečkových je samozrejme stovky a každý si ju urobím aj tak podľa seba. Ale za takúto omáčku, to vás pochváli aj vaša babička.
Dobrú chuť praje Davídek.
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.