Recepty

Tradičná plnená sekaná s moravskou hlávkovou kapustou a karlovarskou knedľou

Tradiční plněná sekaná s moravským hlávkovým zelím a karlovarským knedlíkem

počet osôb
4

čas prípravy
30 min. príprava
90 min. pečenie
40 min. varenie kapusty

obtiažnosť
střední

druh jedla
Česko

Potrebujeme

Sekaná:
cca 1 kg mletého bravčového mäsa z pleca
3 natvrdo uvarené vajcia
kyslé uhorky
1 čerstvá červená paprika
1 lyžice zmesi Sekané a fašírky
2 lyžičky zmesi Garlic Pepper
1 cibuľa nasekaná na jemno
2 vajcia + 1 vajce na potieranie
4 lyžice strúhanky
soľ

Kapusta:
1 hlávka bielej kapusty
1 kaleráb
1 zemiak
1 lyžica sadla
2 lyžice octu
2 lyžice medu
3 stredne veľké cibule
kúsok údenej slaniny
soľ
2 lyžičky drvenej rasce

Karlovarská knedľa:
300 g na kocky nakrájaného toastového chleba
1 dcl mlieka
20 g masla
2 lyžičky zmesi Zemiačik
2 vajcia
2 lyžice petržlenovej vňate
štipka muškátového oriešku
soľ

Mleté mäsá a fašírky nakúpite tu
Garlic Pepper nakúpite tu
Rasca česká drvená nakúpite tu
Zemiačik nakúpite tu
Muškátový oriešok mletý nakúpite tu

Postup prípravy

Sekaná

1Cibuľu ošúpte a nakrájajte na drobno, vajcia uvarte na tvrdo. Mleté mäso zmiešajte so všetkými surovinami, korením, a nechajte 20 minút odpočívať.

2Z mäsovej hmoty vytvorte peknú šišku. Rukou do nej urobte hlbokú ryhu, do nej zapracujte rozpolené uvarené vajcia, uhorky a čerstvú papriku tak, aby vôbec neboli vidieť.

3Sekanú dajte do pekáča, podlejte šálkou vody, priklopte a pečte pri 170°C asi 80 minút.

4Potom odklopte, potrite "sekačku" rozšľahaným vajcom, a dopečte asi 10 minút odklopené s programom "gril" alebo "horký vzduch".

Hlávková kapusta

1Kapustu zbavte hlúb, nakrájajte na pásiky, a sparte variacou vodou. Na panvici opražte na lyžici sadla na kocky nakrájanú slaninu a nahrubo nakrájanú cibuľu. Potom pridajte sparenú kapustu, kmín, soľ, ocot a med, podlejte 1 dcl vody, a duste do polo mäkka.

2Kaleráb, zemiak a cesnak zbavte šupiek, nastrúhajte na jemno, všetko vmiešajte do kapusty. Táto zmes vám bude fungovať ako zahusťovadlo. Prilejte trochu výpeku zo sekane, povarte ešte asi 10 minút, potom vypnite, a nechajte kapustu 10 minút dôjsť. Môžete finálne dochutiť medom a octom.

Karlovarská knedľa

1Kocky toastového chleba opražte na panvici, aby mierne stvrdli. Dajte ich do veľkej misy, a zasypte lyžičkou soli.

2Potom pridajte mlieko, prepustené maslo, petržlenovú vňať, muškátový oriešok a dva žĺtky. Z bielkov vyšľahajte pevný sneh, a vmiešajte do pripravenej zmesi.

3Potom naplňte zmesou potravinársku fóliu, a uváľajte cesto do tvaru knedle.

4Vložte do hrnca na paru. Knedľu v hrnci priklopte, a varte na pare asi 25 minút.

5.Nakoniec knedľu prudko zachlaďte studenou vodou, odrežte okraj fólie, a knedľu z nej vytlačte.

6.Pokiaľ nemáte potravinársku fóliu, môžete z cesta vytvarovať gule tvaru knedle. Variť ich taktiež môžete na naparovači, doba varenia sa tým skráti cca na 15 minút.

Skvelé slávnostné moravské jedlo. Sekaná sa dá robiť aj excelentne!

Skvelá česká klasika v mojej netradičnej úprave. Je to jedno z najobľúbenejších jedál v mojich živých kurzoch "Česká tradičná kuchyňa NETRADIČNE".

Dobrú chuť praje Davídek


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Mleté mäsá a fašírky
Všetky recepty s korením Garlic Pepper
Všetky recepty s korením Rasca česká drvená
Všetky recepty s korením Zemiačik
Všetky recepty s korením Muškátový oriešok mletý

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie