10 rožkov
750 ml mlieka
2 - 3 jablká (záleží od veľkosti)
1 lyžica škorice
2 bielky
štipka soli
2 lyžičky kardamómu
3 lyžice práškového cukru (nechajte si aj na dozdobenie)
maslo
maslo na vymastenie a polohrubá múka na vysypanie zapekacej misy
1Rožky nakrájajte na centimeter veľké kolieska a poukladajte do veľkej misy. Zalejte ich mliekom a dôkladne premiešajte. Rožky musia rovnomerne nasiaknuť mliekom.
2Zapekaciu misu potrite maslom a vysypte polohrubou múkou. Rúru zohrejte na teplotu 180°C.
3Jablká umyte, zbavte jadierok a nastrúhajte buď na plátky alebo nahrubo.
4Na dno misy poukladajte polovicu nakrájaných rožkov, vareškou alebo lyžicou utlačte tak, aby ste dosiahli kompaktnú vrstvu na dne. Druhú vrstvu budú tvoriť jablká. Tie poukladajte navrch a posypte rovnomerne cukrom, škoricou a kardamómom. Postup opakujte. Nakoniec príde zvyšok rožkov. Tie opäť utlačte, aby žemľovka držala pohromade.
5Dajte piecť asi na 30 minút. Pečte dovtedy, kým rožky nezozlatnú.
6Z bielkov a soli ušľahajte tuhý sneh. Tesne pred koncom pečenia ho navrstvite na žemľovku a dajte na posledných 5 minút zapiecť dozlata.
Podávajte jemne posypané cukrom a poliate maslom
Dobrú chuť.
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.