Recepty

Tradičná jablková žemľovka

Tradiční jablečná žemlovka

počet osôb
4

čas prípravy
15 min. príprava
30 minut Pečenie

obtiažnosť
jednoduché

druh jedla
Česko

Potrebujeme

10 rožkov
750 ml mlieka
2 - 3 jablká (záleží od veľkosti)
1 lyžica škorice
2 bielky
štipka soli
2 lyžičky kardamómu
3 lyžice práškového cukru (nechajte si aj na dozdobenie)
maslo

maslo na vymastenie a polohrubá múka na vysypanie zapekacej misy

Škorica mletá nakúpite tu
Kardamóm mletý nakúpite tu

Postup prípravy

1Rožky nakrájajte na centimeter veľké kolieska a poukladajte do veľkej misy. Zalejte ich mliekom a dôkladne premiešajte. Rožky musia rovnomerne nasiaknuť mliekom. 

2Zapekaciu misu potrite maslom a vysypte polohrubou múkou. Rúru zohrejte na teplotu 180°C. 

3Jablká umyte, zbavte jadierok a nastrúhajte buď na plátky alebo nahrubo.

4Na dno misy poukladajte polovicu nakrájaných rožkov, vareškou alebo lyžicou utlačte tak, aby ste dosiahli kompaktnú vrstvu na dne. Druhú vrstvu budú tvoriť jablká. Tie poukladajte navrch a posypte rovnomerne cukrom, škoricou a kardamómom. Postup opakujte. Nakoniec príde zvyšok rožkov. Tie opäť utlačte, aby žemľovka držala pohromade.

5Dajte piecť asi na 30 minút. Pečte dovtedy, kým rožky nezozlatnú. 

6Z bielkov a soli ušľahajte tuhý sneh. Tesne pred koncom pečenia ho navrstvite na žemľovku a dajte na posledných 5 minút zapiecť dozlata.

Podávajte jemne posypané cukrom a poliate maslom 

Dobrú chuť.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Škorica mletá
Všetky recepty s korením Kardamóm mletý

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie