180g ryže na rizoto (Arborio, Carnaroli, Vialone Nano)
100ml dobrého suchého bieleho vína
500ml zeleninového vývaru
50g masla
80g nastrúhaného parmezánu
1 lyžička citrónovej šťavy
1 lyžica olivového oleja
soľ
2 lyžičky Hráškového korenia
stredne veľká hlava brokolice
1 zrelé avokádo
lístky čerstvej bazalky
píniové oriešky
tekvicové semienka
1Brokolicu rozkrájajte na malé ružičky a dajte do sitka. Avokádo zbavte šupky a kôstky a nakrájajte ho na tenké plátky. Lístky bazalky nasekajte na menšie kusy.
2Rozpálte si na sucho hrniec a vo chvíli, keď je mierne rozpálený do neho nasypte neprepláchnutú ryžu (potrebuje škrob, vďaka ktorému je potom rizoto krásne krémové).
3Do zohriatej ryže prilejte víno a premiešajte. Nechajte ho variť a postupne začnite vlievať vriaci vývar. Ten pridávajte postupne, vždy tak, aby bol vždy tesne nad úrovňou ryže. Kým sa vyvarí, prilejte ďalší, a takto to opakujte, kým nebude ryža uvarená al dente (na skus mäkká, ale v strede mierne chrumkavá). Trvá to asi 15 minút. Po celú dobu majte na hrnci sitko s brokolicou, ktorá sa v pare krásne uvarí.
4Takto hotovú ryžu (mala by byť krásne krémová a nemala by plávať vo vývare) stiahnite z ohňa, primiešajte do nej maslo, Hráškové korenie, lyžicu olivového oleja, parmezán, citrónovú šťavu a soľ podľa chuti. Všetko dobre premiešajte, aby sa ryža so surovinami prepojila.
5Rizotto dajte na tanier, posypte brokolicou, avokádom, bazalkou, orieškami a semienkami (tie môžete trochu nasucho opiecť na panvici) a podávajte.
Dobrú chuť!
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.