Na lepkavú sushi ryžu:
600 g ryže na sushi (japonská krátko zrnná ryža)
100 ml ryžového octu
70 g cukru
štipka soli
Na balení roliek:
rolovacia podložka na sushi
1 balenie riasy nori
Na plnenie roliek:
avokádo, šalátová uhorka, čerstvý tuniak či losos
K podávaniu:
kvalitné wasabi (nejlepšie je z japonského prášku pravého wasabi, ktoré si sami namiešate)
kvalitná sójová omáčka (napr. Kikkoman)
nakladaný japonský ružový zázvor
1Ryžu opatrne a poriadne prepláchnite. Nasypte ju do hrnca a zalejte studenou vodou. Krúživými pohybmi hýbte hrncom, aby sa z ryže vyplavil škrob. Tento postup opakujte až 10x, pokiaľ nebude voda v podstate číra.
2Ryžu zalejte znovu vodou tak, aby hladina vody bola cca 2 cm nad ryžou. Ryžu priveďte prudko k varu, potom stlmte na minimum a zakryte hrniec pokrievkou. Varte 20 minút. Po celú dobu varenia pokrievku neodkrývajte. Voda sa z ryže musí úplne vyvariť.
3Ryžu odstavte a nechajte ešte 10-15 minút odpočinúť.
4Do malého hrnca nalejte ryžový ocot a zmiešajte ho s cukrom a soľou. Na malom plameni zmes zahrievajte, pokiaľ sa cukor nerozpustí. Nechajte vyhladnúť.
5Odležanú ryžu dajte do väčšej nekovovej nádoby a prevzdušnite ju. Opatrne do nej vmiešavajte octový nálev tak, aby sa obalilo každé zrnko. Ryža začne octom lepiť a získavať kyselkavú chuť. Postupne vmiešajte a ochutnávajte. Nemusíte použiť celý nálev.
6Ryžu prikryte v nádobe potravinárskou fóliou, aby neoschla a nechajte ju vychladnúť na izbovú teplotu.
7Nakrájajte si suroviny na plnenie. Uhorky nakrájajte na hranolky, avokádo a ryby na plátky.
8Pripravte si na pracovnú plochu rolovaciu podložku na sushi, utierku, misku s ľadovou vodou, nakrájané suroviny, pláty riasy nori a vychladnutú ryžu.
9Plát riasy pozdĺžne rozkrojte. Pokiaľ ste začiatočníci a zistíte, že sa Vám rolky špatne rolujú, môžete nechať riasu celú. Riasu položte lesklou stranou na rolovaciu podložku, priložte spodný okraj k spodnému kraju. Navlhčite si ruku v mise s vodou, naberte hrsť ryže a rozprestrite ho po celej ploche riasy. Len horný okraj nechajte voľný.
10Do stredu ryže pozdĺžne položte rybu/zeleninu. U klasického japonského sushi zvaného hosomaki sa používa vždy len jeden druh suroviny na jeden valček.
11Začnite rolovať riasu odspodu, ako by ste rolovali roládu. Podložka pokračuje rovno, riasa sa roluje dovnútra. Pri rolovaní trochu tlačte, aby vám vznikali pevné rolky.
12Valček rozkrojte na kúsky široké cca 2 cm.
13Postupne zabaľte a nakrájajte sushi zo všetkých surovín. Vyskladajte pekne na tanier a podávajte s kvalitnou sójovou omáčkou, wasabi a nakladaným japonským ružovým zázvorom. Wasabi dezinfikuje tráviaci ústroj a zázvor pripravuje vaše chuťové bunky na nasledujúci druh sushi.
Itadakimasu!
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.