Recepty

Slávnostný rebarborový koláč s karamelizovanými florentínskymi mandľami

Slavnostní rebarborový koláč s karamelizovanými florentinskými mandlemi

počet osôb
12

čas prípravy
40 min. príprava
25 min. pečenie

obtiažnosť
jednoduché

druh jedla
Dezerty

Potrebujeme

cca 600 g rebarbory, ​​umytej a nešúpanej (asi 5 stredne hrubých stoniek)

Cesto:
300 g špaldovej múky
100 g trstinového cukru
1 vajce
160 g masla
štipku soli

Náplň:
100 ml smotany na šľahanie
2 vajcia
1 lyžicu vanilkového pudingového prášku
2 lyžice cukru múčka
1 vanilkový lusk

Florentínske mandle:
125 g mandlí (odporúčame sekané)
30 g masla
60 g trstinového cukru
3 PL smotany na šľahanie

Vanilkový struk PREMIUM nakúpite tu
Vanilkový struk KLASIK nakúpite tu

Postup prípravy

1Pripravte si cesto – odvážte všetky ingrediencie, dajte do misy a pomocou končekov prstov rýchlo vypracujte krehké cesto (môžete použiť aj kuchynského robota, ako nástavec zvoľte hák). Čím kratšie sa cesto hnetie, tým lepšie následne chutí.

2Koláčovú formu potrite maslom a rozvaľkané cesto vložte do formy, okraje pevne pritlačte. Ak by vaše cesto nešlo vyvaľkať, vyskúšajte to pomocou lyžice tak, že cesto pomocou nej natlačíte do formy a uhladíte, aby bolo rovnomerne rozprestreté. Prečnievajúce okraje zrežte nožom, aby boli zarovno s formou.

3Rebarboru nakrájajte a naskladajte na cesto. Vytvorte pomocou nej vzor, ktorý sa vám páči, aby ste mali celé cesto pokryté rebarborou a vznikli len malé medzery.

4Pripravte náplň – zmiešajte všetky suroviny a premiešajte metličkou. Z vanilky pomocou noža vyberte semienka, pridajte ich do zmesi, premiešajte a opatrne nalejte na koláč. Náplň by mala zatiecť do všetkých škár, ktoré vznikli medzi kúskami rebarbory.

5V hrnci rozpustite maslo, pridajte nasekané mandle, smotanu s cukrom a za stáleho miešania chvíľu povarte. Pozor, zmes nesmie zhnednúť! Odstavte zo sporáku.

6Koláč pečte bez mandľovej zmesi 10 minút pri teplote 170 °C, najlepšie s ventilátorom alebo na horný a spodný ohrev. 

7Po 10 minútach pečenia vyberte koláč z rúry a na celý okraj koláča rozprestrite pomocou lyžice karamelizované mandle.

8Koláč rýchlo vráťte späť do rúry a pečte ďalších 10 - 15 minút, kým rebarbora nezmäkne, okraje koláča nechytia zlatú farbu a mandle nebudú do sfarbené zlatista.

9Upečený koláč nechajte vychladnúť, aby stuhla náplň. Okraje vychladnutého koláča posypte múčkovým cukrom.

Všetci Davídkovia vám prajú, aby koláč vykúzlil úsmev na tvári! :)

TIP: vanilkový lusk, ktorý vám zostal po vybraní semienok, naložte do vody tak, aby bol celý lusk zaliaty. Vytvoríte si tak domáci vanilkový extrakt. Stačí len priebežne do pohára pridávať ďalšie struky, ktoré vám ostanú z vášho pečenia, keď použijete len semienka vanilky.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Vanilkový struk PREMIUM
Všetky recepty s korením Vanilkový struk KLASIK

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie