400 g hladkej múky
260 g škvarkov
1 kocka droždia
1 a ½ lyžice sadla
2 žĺtky
2 lyžičky soli
2 štipky cukru
180 ml mlieka
rasca na posypanie
Rasca česká celá nakúpite tu
Rasca česká mletá nakúpite tu
Rasca česká drvená nakúpite tu
1Najprv si pripravte kvások. Do misky dajte 2 lyžice teplého mlieka (keď do neho dáte prst, malo by byť tak akurát), rozdrobte do neho droždie, pridajte cukor a lyžicu hladkej múky. Suroviny premiešajte a nechajte cca 15 minút odležať, aby vzišiel kvások.
2Do veľkej misy preosejte múku, pridajte kvások, mlieko, žĺtky, sadlo a soľ. Časť škvarkov (asi 60 g) nakrájajte na kúsky, zvyšok rozmixujte a všetko pridajte do zmesi. Poriadne premiešajte a vypracujte cesto. Na teplom mieste ho nechajte asi hodinu a pól kynúť.
3Akonáhle cesto nakysne, dajte ho na múkou poprášenú dosku a vyváľajte ho tak, aby malo na výšku približne 1,5 cm. Z takto pripraveného cesta potom vykrajujte pomocou pohára kolieska a rozprestrite ich na plech vyložený papierom na pečenie.
4Pagáče prejdite radielkom či vidličkou do mriežky, potrite ich vajíčkom a posypte rascou (môžete na ne dať čokoľvek, čo máte radi- sezamové semienka, mak, atď.). Nechajte ešte asi 15 minút kysnúť a následne pečte cca 20 minút na 180 °C do zlata.
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.