Cesto
75 g rozpusteného masla
45 g kryštálového cukru
štipka soli
1 lyžička kardamónu
250 ml plnotučného mlieka
20 g čerstvého droždia
cca 370 g hladkej múky
Náplň
75 g masla
45 g kryštálového cukru
1 kopcovitá lyžica škorice
1/2 lyžičky kardamónu
Poleva
4 lyžice práškového cukru
1 lyžica hustého bieleho gréckeho jogurtu
pár kvapiek dobrého rumu
1 lyžička citrónovej šťavy
1Vo veľkej mise zmiešajte maslo, soľ, cukor a kardamón.
2Mlieko ohrejte, aby bolo vlažné, rozdrobte do neho droždie a miešajte kým sa nerozpustí. Potom mlieko vlejte do tekutej zmesi.
3Postupne pridávajte múku a vypracujte do mierne lepivého cesta. Pridávajte ale naozaj postupne, každá múka saje inak a cesto by nemalo byť suché, malo by sa trochu lepiť ešte na steny misy. Prikryjte misu utierkou a nechajte v teple kysnúť asi hodinu, až 2(V tejto fáze môžete zvoliť, že proces prerušíte, cesto dáte kysúť do chladničky a dokončíte slimáky ďalší deň. V takom prípade ale použijte len 2/3 droždia z receptu.)
4Pripravte si náplň. Zmiešajte všetky suroviny a nechajte asi 1/2 hodiny odstáť, aby maslo trochu stuhlo a dobre sa roztieralo.
5Z cesta vyvaľkajte plát veľký cca 50x35 cm a rozotrite naňho náplň.
6Zatočte do rolády a nakrájajte na slimákov asi 3,5 - 4cm širokých.
7Tortovú formu s priemerom 24cm vyložte papierom na pečenie a naukladajte do nej slimákov. Budú dosť ďaleko od seba, ale nakysnú. Prikryjte ich utierkou a nechajte v teple ešte asi hodinu kysnúť.
8Rúru rozohrejte na 200°C a pečte asi 20 minút. Slimáky by mali byť krásne zlaté na povrchu, ale špajla z nich musí vyjsť suchá a čistá.
9Slimáky nechajte minimálne 1/2 hodinu vychladnúť. Medzitým si vyrobte polevu.
10Všetky suroviny na polevu vymiešajte do hladkej pasty. Pokiaľ chcete polevu hustejšiu, pridajte cukor.
11Vychladnuté slimáky polejte a nechajte úplne vychladnúť.
Potom si už len pochutnávajte! :)
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.