200g ryže na risotto ako Carnaroli, Arborio, Vialone a pod.
2 na drobno nakrájané šalotky
1 lyžice rastlinného oleja
väčšiu štipku šafránu
150ml dobrého suchého bieleho vína
soľ, čierne korenie
60g masla
1 lyžica olivového oleja
50g strúhaného parmezánu
1l zeleninového alebo kuracieho vývaru
Šafran 0,5 g nakúpite tu
Farebné korenie do mlynčekov nakúpite tu
Korenie troch farieb nakúpite tu
Šafran 1g nakúpite tu
Šafran 2 g nakúpite tu
1V hlbšej panvici rozohrejte olej, pridajte nadrobno nakrájanú šalotku a upečte do sklovita.
2Pridajte ryžu a zo všetkých strán orestujte. Zalejte vínom a nechajte na miernom plameni pomaly odpariť. Ryžu osoľte a okoreňte. Potom ju zalejte horúcim vývarom tak, aby bola ryža ponorená, pridajte šafran a zvoľna varte, kým sa tekutina neodparí. Často risotto premiešavajte. Pridajte ďalší vývar a znovu nechajte odpariť. Čím ďalej varíte, tým menšie dávky vývaru pridávajte.
3Keď je ryža al dente a vývar odparený, dajte ju dole z ohňa a vmiešajte maslo a lyžicu olivového oleja. Nakoniec pridajte parmezán, premiešajte a ihneď servírujte.
A pokiaľ zbožňujete morské plody, šafranové risotto sa skvele hodí ku krevetám. Ani tie nieje ťažké pripraviť, stačí ich prudko opiecť na rozpálenom oleji a ozdobiť nimi výrazne žlté šafranové risotto.
Dobrú chuť :)
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.