Rizoto:
160 g ryže na rizoto (Carnaroli, Arborio...)
80 ml bieleho vína
400 ml zeleninového vývaru
100 g cvikly
45 g masla
65 g parmezánu
1 PL olivového oleja
pár kvapiek citrónovej šťavy
1 KL korenia FAJNOTKA
soľ
Omáčka:
40 ml smotany na šľahanie
80 g syra gorgonzola
Petržlenová vňať
tymian
píniové oriešky
Slovenská zmes Fajnotka nakúpite tu
Tymian nakúpite tu
Petržlenová vňať nakúpite tu
1Uvarte cviklu domäkka. Po uvarení nechajte cviklu ochladnúť, zbavte ju šupky a rozmixujte na hladké pyré.
2Postavte na vývar (pre prácu s ním potrebujeme, aby bol vriaci) a pripravte si aj zvyšok surovín.
3Ryžu na rizoto nepreplachujte a vložte ju rovno nasucho do hrnca. Keď sa trochu zohreje, pridajte víno. Nechajte víno vyvariť a k ryži postupne pridávajte vriaci vývar. Vždy také množstvo, aby hladina tekutiny bola tesne nad ryžou. Keď sa vývar vsiakne do ryže, dopĺňajte ďalší, kým bude ryža uvarená al dente.
4Hotovú ryžu (mala by byť krásne krémová) odložte zo sporáka, primiešajte do nej zvyšok surovín na rizoto a podľa chuti dosoľte.
5Do malého hrnca nalejte smotanu a priveďte ju do varu. Do horúcej smotany vložte gorgonzolu a postupne, za stáleho miešania, rozpusťte na hladkú omáčku.
6Píniové oriešky krátko opražte nasucho na panvici a servírujte rizoto posypané petržlenovou vňaťou, tymianom a orieškami.
Dobrú chuť.
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.