1 kg hovädzieho krku
2 mrkvy
1 petržlen
1 cibuľa
2 bobkové listy
1 lyžička mletého čierneho korenia
1 lyžička ligurčeku
1 lyžička nového korenia
soľ
Omáčka
100 g slaniny
2 mrkvy
2 petržleny
2 väčšie cibule
8 lyžíc paradajkového pretlaku
1 lyžica zmesi Vege-paradajky
2 lyžičky korenia Paradajková
2 lyžice cukru
2 litre hovädzieho vývaru z uvareného mäsa
kúsok masla
šťava z polovice citróna
soľ
domáca kysnutá knedľa
1 kg polohrubej múky
100 ml mlieka + 100 ml mlieka do kvásku
1 kocka droždia
2 lyžičky soli
1 lyžička cukru
Paradajková nakúpite tu
Vege - paradajky nakúpite tu
Bobkový list celý nakúpite tu
Korenie čierne celé nakúpite tu
Nové korenie celé nakúpite tu
Ligurček nakúpite tu
1Mäso vložte do hrnca, zalejte vodou a priveďte do varu, kým sa nezačne vytvárať pena.
2Všetku vodu vylejte, opláchnite hrniec aj mäso a znovu zalejte vodou.
3Pridajte zeleninu, korenie, soľ a nechajte len mierne vrieť s mierne odklopenou pokrievkou. Vodu priebežne dolievajte.
4Keď mäso zmäkne, vývar sceďte. Mäso nakrájajte na plátky a uchovajte v teple.
Paradajková omáčka
1Slaninu nakrájajte na kocky a restujte kým sa nevyškvarí.
2Mrkvu a petržlen nakrájajte na kocky a cibuľu na hrubé plátky.
3Do vyškvarenej slaniny pridajte kúsok masla, mrkvu, petržlen a restujte do zlata. Potom pridajte cibuľu, paradajkový pretlak korenie Paradajková a Vege-paradajky. Jemne osoľte, zalejte vývarom, ktorý máte z vareného mäsa. Vložte do pekáča, prikryte pokrievkou a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 160 stupňov asi 40 minút.
4Akonáhle zelenina zmäkne, tvložte ju do mixéra a rozmixujte do hladka. Následne zrieďte vývarom na požadovanú konzistenciu, zjemnite kúskom masla, doslaďte cukrom, pridajte citrónovú šťavu a ešte chvíľu povarte.
5Podávajte s domácou zemľovou knedľou a vareným hovädzím mäsom nakrájaným na plátky.
Prvotriedna klasická česká omáčka. Receptov na paradajkovú omáčku sú tisíce. Môj recept je výnimočný svojou jednoduchosťou, silnou chuťou a použitím mojej novinky korenia Rajská. Nepoznám veľa firiem, ktoré majú podobnú zmes vo svojom sortimente. Žiadne lovenie guľôčok, škorice a bobkového listu, žiadne zložité pasírovanie zeleniny. Túto svoju koreniacu zmes považujem za jednu z najlepších, ktorú som kedy namiešal. Dodá paradajkovej omáčke tú pravú autentickosť a omáčka je jednoducho dokonale dochutená. Vyskúšajte a sami zistíte, že nahradenie tradičného postupu prenesie vaše jedlo do úplne inej dimenzie.
Dobrú chuť praje Davídek
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.