Recepty

Paradajková omáčka s vareným hovädzím a domácou žemľovou knedľou

Rajská omáčka s vařeným hovězím a domácím houskovým knedlíkem

počet osôb
4

čas prípravy
230 min. príprava
180 min. varenie mäsa
50 min. varenie omáčky

obtiažnosť
jednoduché

druh jedla
Česko

Potrebujeme

1 kg hovädzieho krku
2 mrkvy
1 petržlen
1 cibuľa
2 bobkové listy
1 lyžička mletého čierneho korenia
1 lyžička ligurčeku
1 lyžička nového korenia
soľ

Omáčka
100 g slaniny
2 mrkvy
2 petržleny
2 väčšie cibule
8 lyžíc paradajkového pretlaku
1 lyžica zmesi Vege-paradajky
2 lyžičky korenia Paradajková
2 lyžice cukru
2 litre hovädzieho vývaru z uvareného mäsa
kúsok masla
šťava z polovice citróna
soľ

domáca kysnutá knedľa
1 kg polohrubej múky
100 ml mlieka + 100 ml mlieka do kvásku
1 kocka droždia
2 lyžičky soli
1 lyžička cukru

Paradajková nakúpite tu
Vege - paradajky nakúpite tu
Bobkový list celý nakúpite tu
Korenie čierne celé nakúpite tu
Nové korenie celé nakúpite tu
Ligurček nakúpite tu

Postup prípravy

1Mäso vložte do hrnca, zalejte vodou a priveďte do varu, kým sa nezačne vytvárať pena.

2Všetku vodu vylejte, opláchnite hrniec aj mäso a znovu zalejte vodou.

3Pridajte zeleninu, korenie, soľ a nechajte len mierne vrieť s mierne odklopenou pokrievkou. Vodu priebežne dolievajte.

4Keď mäso zmäkne, vývar sceďte. Mäso nakrájajte na plátky a uchovajte v teple.

Paradajková omáčka

1Slaninu nakrájajte na kocky a restujte kým sa nevyškvarí.

2Mrkvu a petržlen nakrájajte na kocky a cibuľu na hrubé plátky.

3Do vyškvarenej slaniny pridajte kúsok masla, mrkvu, petržlen a restujte do zlata. Potom pridajte cibuľu, paradajkový pretlak korenie Paradajková a Vege-paradajky. Jemne osoľte, zalejte vývarom, ktorý máte z vareného mäsa. Vložte do pekáča, prikryte pokrievkou a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 160 stupňov asi 40 minút.

4Akonáhle zelenina zmäkne, tvložte ju do mixéra a rozmixujte do hladka. Následne zrieďte vývarom na požadovanú konzistenciu, zjemnite kúskom masla, doslaďte cukrom, pridajte citrónovú šťavu a ešte chvíľu povarte.

5Podávajte s domácou zemľovou knedľou a vareným hovädzím mäsom nakrájaným na plátky.

Prvotriedna klasická česká omáčka. Receptov na paradajkovú omáčku sú tisíce. Môj recept je výnimočný svojou jednoduchosťou, silnou chuťou a použitím mojej novinky korenia Rajská. Nepoznám veľa firiem, ktoré majú podobnú zmes vo svojom sortimente. Žiadne lovenie guľôčok, škorice a bobkového listu, žiadne zložité pasírovanie zeleniny. Túto svoju koreniacu zmes považujem za jednu z najlepších, ktorú som kedy namiešal. Dodá paradajkovej omáčke tú pravú autentickosť a omáčka je jednoducho dokonale dochutená. Vyskúšajte a sami zistíte, že nahradenie tradičného postupu prenesie vaše jedlo do úplne inej dimenzie.

Dobrú chuť praje Davídek


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Paradajková
Všetky recepty s korením Vege - paradajky
Všetky recepty s korením Bobkový list celý
Všetky recepty s korením Korenie čierne celé
Všetky recepty s korením Nové korenie celé
Všetky recepty s korením Ligurček

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie