500 g polohrubej múky
500 g hladkej múky
250 g masla
200 g krupicového cukru
Zrniečka z jedného vanilkového struku
70 g čerstvého droždia
4 - 6 žĺtkov (podľa ich veľkosti)
lyžička soli
2 lyžice rumu
lyžička citrónovej kôry
1/2 lyžičky fenikla
1/2 lyžičky anízu
vlažné mlieko (množstvo podľa potreby, zakaždým je to inak)
vajíčko na potretie okrajov
Náplne:
Tvarohová - 500 g plnotučného tvarohu
lyžica masla
2 žĺtky
štipka muškátového oriešku
štipka kurkumy
cukor podľa chuti
lyžica rumu
1/2 sáčku vanilkového pudingu
20 ml citrónovej šťavy
1/2 lyžičky citrónovej kôry
pevný sneh z 2 bielkov
(smotana podľa potreby)
Maková - 500 g čerstvého mletého maku
mlieko
štipka soli
cukor podľa chuti
lyžica masla
lyžica kakaa
lyžica rumu
lyžička škorice
Škorica mletá nakúpite tu
Vanilkový struk PREMIUM nakúpite tu
Kardamóm mletý nakúpite tu
Aníz mletý nakúpite tu
Fenikel mletý nakúpite tu
Klinček mletý nakúpite tu
Citrónová kôra mletá nakúpite tu
Kurkuma nakúpite tu
Muškátový oriešok mletý nakúpite tu
Vanilkový struk KLASIK nakúpite tu
1Nechajte vzísť kvások.
2Ingrediencie na cesto zmiešajte a nakoniec vlejte kvások. Vymieste hladké cesto, prikryjte utierkou a nechajte na teplom mieste vykysnúť asi hodinu.
3Po vykysnutí cesto ešte pred ďalším spracovaním trochu rukami premiešajte. Potom z neho odkrajujte malé kúsky, z ktorých tvarujte guľaté placky menšie než dlaň (vykysnú). Tie potom v strede natrite jednotlivými náplňami. Vždy nechajte 1cm od kraja voľný, aby vznikol pekný okraj.
Náplň tvarohová:
Všetky suroviny (okrem smotany) zmiešajte do hladkého krému. Pokiaľ je náplň príliš hustá, rozrieďte ju lyžickou smotany.
Náplň maková:
Mak zalejte vriacim mliekom, aby vznikla riedka kaša a 3 minúty ho v mlieku povarte do zhustnutia. Pridajte ostatné ingrediencie a pokiaľ je zmes príliš hustá, rozrieďte ju opäť lyžicou smotany.
Náplň orechová:
Orechy namelte a uvarte v mlieku, podľa potreby oslaďte cukrom alebo medom.
Náplň jablková:
Uvarené jablká so škoricou rozmixujte na pyré a podľa potreby doslaďte medom. Môžete pridať aj hrozienka.
4Takto pripravené koláče nechajte ešte asi 30 minút kysnúť. Potom im okraje potrite rozšľahaným vajcom a na vymastenom plechu ich pečte na 180°C dozlata.
Pred podávaním ich nechajte úplne vychladnúť, prípadne ich môžete ozdobiť hrozienkami a orieškami.
Dobrú chuť!
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.