Recepty

Pohánkové rizoto so zeleninou a kuracím mäsom

Pohankové rizoto se zeleninou a kuřecím masem

počet osôb
4

čas prípravy
30 min. príprava

obtiažnosť
0

druh jedla
Ájurvédská kuchyně

Potrebujeme

250 g pohánky
500 ml zeleninového vývaru
1 veľká cibuľa
2 kuracie prsia
hrsť nahrubo nastrúhanej mrkvy
hrsť nakrájaného póru
3 väčšie šampiňóny
olej
2 lyžičky korenia Strukovinky od Silvinky
štipka cayenského chilli
soľ

Strukovinky od Silvinky nakúpite tu
Chilli cayenské nakúpite tu

Postup prípravy

1. Cibuľu nakrájajte na jemno a opražte ju do zlata na troške oleja.

2Pridajte na pásiky nakrájané kuracie prsia a krátko poduste. Pridajte pohánku a šampiňóny a zalejte vývarom. Na miernom plameni varte 10 minút. Potom prisypte nastrúhanú mrkvu a nakrájaný pór a varte cca 4 minúty.

3Rizoto odstavte z plameňa a nechajte dovariť pod pokrievkou, aby bola pohánka mäkká.

Ajurvédska "perlička": Hríby nie sú v ajurvede považované za ideálny pokrm. Radíme ich do katogórie potravín kvality tamas, kvality nevedomosti, otupelosti, spomalenia. Inými slovami, rastú v temnote a vlhku a majú podobné kvality. Existuje aj názor, že hríby sú entity, ktoré majú bližšie k živočíchom, než k rastlinám a od potravín kvality sattva (kvalita jasu, svetla, čistoty) majú ďaleko. Pokiaľ si ich však občas doprajeme, nič sa nedeje. Kvalitu uzemnenia a spomalenia dokonca môžeme aj uvítať- hlavne pokiaľ osobne pociťujeme silný vplyv rozlietanej váta dóše a sme nesústredení a nervózni. Problém s hríbmi nastáva najmä pri ich spracovaní. Keďže sú ťažké a podporujú vlhkosť, nemali by sa kombinovať s potravinami rovnakých kvalít = vajíčka, mäso, smotana, mlieko, syr... proste s tým, s čím ich varíme najčastejšie. A pokiaľ si ich doprajete s nejakým mäsom, ako v tomto recepte, určite nezabudnite pridať niečo ostré a stimulujúce, napr. zázvor alebo poriadne kari korenie.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Strukovinky od Silvinky
Všetky recepty s korením Chilli cayenské

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie