1 kg hovädzieho krku alebo plece
3 mrkvy
1 petržlen
kúsok zeleru
1 malá cibuľa
1 lyžičky zmesi Nesoldík
1 lyžička zmesi Divočina
(alebo klasický variant použitia korenia:
5 guličiek nového korenia, 5 guličiek čierneho korenia, 2 guličky borievky,
2 bobkové listy)
soľ
Omáčka:
200 g smotany na šľahanie
200 ml kyslej smotany
1 l mlieka
citrón
múka alebo škrob na zahustenie
kôpor
1 lyžičky zmesi Grécke bylinky
1Uvarte hovädzí vývar. Mäso vložte do hrnca, zalejte vodou, priveďte k varu, a varte, pokiaľ sa nezačne vytvárať pena. Všetku vodu vylejte, opláchnite hrniec, mäso, a znovu zalejte vodou. Pridajte zeleninu, korenie, soľ, a nechajte len ľahko prebublávať s mierne odklopenou prikrývkou. Vodu priebežne dolievajte. Keď je mäso mäkké, vývar sceďte, mäso odoberte, zeleninu nakrájajte a vložte späť. (U koreniacej zmesi Nesoldík platí pravidlo- 1 malá čajová lyžička tejto zmesi na 4 litre vývaru. Pokiaľ dáte viac, bude vývar príliš silný, horký, a budete ho musieť riediť.)
Omáčka:
2Mlieko zmiešajte so 750 ml silného hovädzieho vývaru a oboma smotanami.
3Všetko priveďte k varu, zahustite zásmažkou z múky, solamylu, či škrobu.
4Prisypte čerstvý, nakladaný alebo sušený kôpor, dochuťte, zmesou Grécke bylinky, a ešte dobre prevarte.
5Na záver nakvapkajte citrónovú šťavu, a zamiešajte.
6Mäso z vývaru nakrájajte na poctivé plátky, a podávajte s omáčkou a žemľovou knedľou.
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.