Recepty

Poctivá kôprová omáčka s hovädzím mäsom

Poctivá koprovka s hovězím masem

počet osôb
4

čas prípravy
150 min. príprava

obtiažnosť
jednoduché

druh jedla
Klasická kuchyně

Potrebujeme

1 kg hovädzieho krku alebo plece
3 mrkvy
1 petržlen
kúsok zeleru
1 malá cibuľa
1 lyžičky zmesi Nesoldík
1 lyžička zmesi Divočina
(alebo klasický variant použitia korenia:
5 guličiek nového korenia, 5 guličiek čierneho korenia, 2 guličky borievky,
2 bobkové listy)
soľ

Omáčka:
200 g smotany na šľahanie
200 ml kyslej smotany
1 l mlieka
citrón
múka alebo škrob na zahustenie
kôpor
1 lyžičky zmesi Grécke bylinky

Kôpor nakúpite tu
Grécke bylinky nakúpite tu

Postup prípravy

1Uvarte hovädzí vývar. Mäso vložte do hrnca, zalejte vodou, priveďte k varu, a varte, pokiaľ sa nezačne vytvárať pena. Všetku vodu vylejte, opláchnite hrniec, mäso, a znovu zalejte vodou. Pridajte zeleninu, korenie, soľ, a nechajte len ľahko prebublávať s mierne odklopenou prikrývkou. Vodu priebežne dolievajte. Keď je mäso mäkké, vývar sceďte, mäso odoberte, zeleninu nakrájajte a vložte späť. (U koreniacej zmesi Nesoldík platí pravidlo- 1 malá čajová lyžička tejto zmesi na 4 litre vývaru. Pokiaľ dáte viac, bude vývar príliš silný, horký, a budete ho musieť riediť.)

Omáčka:

2Mlieko zmiešajte so 750 ml silného hovädzieho vývaru a oboma smotanami.

3Všetko priveďte k varu, zahustite zásmažkou z múky, solamylu, či škrobu.

4Prisypte čerstvý, nakladaný alebo sušený kôpor, dochuťte, zmesou Grécke bylinky, a ešte dobre prevarte.

5Na záver nakvapkajte citrónovú šťavu, a zamiešajte.

6Mäso z vývaru nakrájajte na poctivé plátky, a podávajte s omáčkou a žemľovou knedľou.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Kôpor
Všetky recepty s korením Grécke bylinky

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie