✨ Vianočná garancia: zaplaťte objednávku do 18. 12. a balíček doručíme do Vianoc! 🎁

Recepty

Pečené kačacie stehno s kyslou kapustou a chlpatými haluškami

Pečené kachní stehno s kysaným zelím a chlupatými knedlíky

počet osôb
4

čas prípravy
30 min. príprava
4 hodiny pečenie mäsa
40 minut varenie kapusty

obtiažnosť
střední

druh jedla
Klasická kuchyně

Potrebujeme

4 kačacie stehná
2 väčšie cibule
rasca drvená
soľ

Kapusta:
pol kila dobrej kyslej kapusty
drvená rasca
1 ČL mletého cesnaku alebo 2 strúčiky čerstvého
kúsok čerstvého chrenu

Chlpaté halušky:
cca pol kila uvarených nastrúhaných zemiakov
cca pol kila surových zemiakov
hrnček hrubej múky
2 lyžice hladkej múky
2 vajcia, troška soli
1 PL korenie ZEMIAČIK

Rasca česká drvená nakúpite tu
Cesnak mletý nakúpite tu
Zemiačik nakúpite tu

Postup prípravy

1Kačacie stehná posoľte a posypte drvenou rascou po oboch stranách. 

2Cibuľu nasekajte nahrubo, vložte do pekáča. Navrch položte kačacie stehná a podlejte hrnčekom vody.  

3Pekáč prikryte vrchnákom a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote cca 120 stupňov do zmäknutia, cca 4 hodiny.

4Keď stehná zmäknú, odklopte vrchnák a dopečte na horúcom vzduchu s grilom tak, aby chytili peknú kôrku.  

Kyslá kapusta

1.Kapustu prepláchnite pod tečúcou vodou, vložte do hrnca s vodou, posypte soľou a rascou. Varte do zmäknutia. Ja varím kapustu zásadne v parnom hrnci (rovnaký postup varenia). 

2.Zmäknutú kapustu zlejte, vmiešajte cibuľu z výpeku z kačice, pridajte cesnak a nastrúhajte čerstvý chren podľa chuti. Nechajte chvíľu odpočívať. 

Chlpaté halušky

1.Uvarené aj surové zemiaky nastrúhajte na jemnom strúhadle a vložte do misy.

2.Do zemiakov pridajte vajíčka, múku, soľ, korenie a vypracujte cesto. Cesto nesmie byť ani príliš husté ani príliš riedke. Ak sa pri varení rozpadáva, pridajte hladkú múku. 

3Pomocou dvoch lyžíc vytvarujte halušky. Varte v osolenej vode, kým nevyplávajú navrch. 

4.Halušky vylovte z vody, vložte do misy a prelejte kačacím výpekom. Všetko spoločne servírujte. 

Toto je absolútna česká klasika. Recept vyzerá zložito, ale keď si ho párkrát pripravíte, zistíte, že to už jednoduchšie uvariť nejde. Navyše, výsledná chuť je taká dokonalá, že sa stane jedným z vašich najobľúbenejších jedál tradičnej českej kuchyne. Dobre vychladené pivko k tomu a dobrú chuť. 

Tip: ja varím chlpaté halušky v pare. Sú krehkejšie, chutnejšie a nikdy sa mi nerozsypú. Para je naozaj dobrá vec. 

Davídek 


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Rasca česká drvená
Všetky recepty s korením Cesnak mletý
Všetky recepty s korením Zemiačik

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie