4 kačacie stehná
2 väčšie cibule
rasca drvená
soľ
Kapusta:
pol kila dobrej kyslej kapusty
drvená rasca
1 ČL mletého cesnaku alebo 2 strúčiky čerstvého
kúsok čerstvého chrenu
Chlpaté halušky:
cca pol kila uvarených nastrúhaných zemiakov
cca pol kila surových zemiakov
hrnček hrubej múky
2 lyžice hladkej múky
2 vajcia, troška soli
1 PL korenie ZEMIAČIK
Rasca česká drvená nakúpite tu
Cesnak mletý nakúpite tu
Zemiačik nakúpite tu
1Kačacie stehná posoľte a posypte drvenou rascou po oboch stranách.
2Cibuľu nasekajte nahrubo, vložte do pekáča. Navrch položte kačacie stehná a podlejte hrnčekom vody.
3Pekáč prikryte vrchnákom a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote cca 120 stupňov do zmäknutia, cca 4 hodiny.
4Keď stehná zmäknú, odklopte vrchnák a dopečte na horúcom vzduchu s grilom tak, aby chytili peknú kôrku.
Kyslá kapusta
1.Kapustu prepláchnite pod tečúcou vodou, vložte do hrnca s vodou, posypte soľou a rascou. Varte do zmäknutia. Ja varím kapustu zásadne v parnom hrnci (rovnaký postup varenia).
2.Zmäknutú kapustu zlejte, vmiešajte cibuľu z výpeku z kačice, pridajte cesnak a nastrúhajte čerstvý chren podľa chuti. Nechajte chvíľu odpočívať.
Chlpaté halušky
1.Uvarené aj surové zemiaky nastrúhajte na jemnom strúhadle a vložte do misy.
2.Do zemiakov pridajte vajíčka, múku, soľ, korenie a vypracujte cesto. Cesto nesmie byť ani príliš husté ani príliš riedke. Ak sa pri varení rozpadáva, pridajte hladkú múku.
3Pomocou dvoch lyžíc vytvarujte halušky. Varte v osolenej vode, kým nevyplávajú navrch.
4.Halušky vylovte z vody, vložte do misy a prelejte kačacím výpekom. Všetko spoločne servírujte.
Toto je absolútna česká klasika. Recept vyzerá zložito, ale keď si ho párkrát pripravíte, zistíte, že to už jednoduchšie uvariť nejde. Navyše, výsledná chuť je taká dokonalá, že sa stane jedným z vašich najobľúbenejších jedál tradičnej českej kuchyne. Dobre vychladené pivko k tomu a dobrú chuť.
Tip: ja varím chlpaté halušky v pare. Sú krehkejšie, chutnejšie a nikdy sa mi nerozsypú. Para je naozaj dobrá vec.
Davídek
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.