Recepty

Svätomartinská pečená hus s kapustou z červenej cvikly a domácimi lokšami

Svatomartinská pečená husa se zelím z červené řepy a domácími lokšemi

počet osôb
4

čas prípravy
0 min. príprava
6 hod. pečenie
40 min. príprava kapusty

obtiažnosť
střední

druh jedla
Klasická kuchyně

Potrebujeme

1 celá hus
2 cibule
1 lyžica mletej alebo celej drvenej rasce
soľ

KAPUSTA Z ČERVENEJ CVIKLY
1 pomaranč
1 kg červenej cvikly
4 vrchovaté polievkové lyžice cibule s výpekom z vašej pečenej husi
1 dcl suchého červeného vína
2 lyžice slivkového džemu
1 ošúpané na jemno nastrúhané jablko
1lyžička mletého alebo celého feniklu

DOMÁCE LOKŠE
1 kg zemiakov
300 g polohrubej múky
1 lyžička soli
maslo na potretie

Fenikel celý nakúpite tu
Fenikel mletý nakúpite tu
Rasca česká drvená nakúpite tu

Postup prípravy

1Na hus vtrite hrsť soli a celú ju posypte drvenou rascou. Cibuľu nasekajte na hrubo a dajte do pekáča. Hus položte na ňu prsami dolu, podlejte naberačkou vody, priklopte vekom a dajte do vyhriatej trúby na 120 stupňov. Pečte do mäkka.(cca 6 hodín).Potom veko odklopte a dopečte do zlata v trúbe s programom "horký  vzduch s ventilátorom".

KAPUSTA Z ČERVENEJ CVIKLY

2Cviklu očistite a vcelku alebo väčších kusoch ju uvarte do polo mäkka. Potom prudko ochlaďte v ľadovej vode a nastrúhajte na hrubom strúhadle.

3Vo vyššom hrnci nechajte zredukovať červené víno s feniklom. Zmiešajte ošúpané na jemno nastrúhané jablko s džemom, pridajte polovinu cibule s výpekom z vašej pečenej husi, dobre premiešajte a všetko vpracujte do pripravenej vinnej redukcie. Toto bude fungovať ako zahusťovadlo.

4Teraz vmiešajte nastrúhanú červenú cviklu, šťavu z pomaranča podľa chuti a ešte pár minút povarte. Nechajte 10 minút odpočinúť. V prípade potreby môžete ešte dosladiť džemom alebo okysliť červeným vínom.

LOKŠE

5Zemiaky v šupke uvarte v osolenej vode takmer do mäkka. Nemali by byť tvrdé, ani príliš mäkké. Nechajte ich vychladnúť, ošúpte a postrúhajte na jemno.

6K zemiakom pridajte múku a vypracujte cesto. Potom ho položte na dosku posypanú múkou, niekoľkokrát ho premeňte, pokiaľ nebude jemné. Vytvorte z neho valček. Ten rozkrájajte na 2,5 cm dlhé kúsky a spravte guličky. Tie rozváľajte na lokše. Pracujte na pomúčenej doske.

7Vyváľané cesto očistite od múky, aby sa múka nepripaľovala. Následne krátko pečte z oboch strán nasucho na vyhriatej kovovej platni alebo panvici. Pokiaľ je cesto dobre spravené, lokše by sa mala pri pečení nafukovať. Hotové lokše potrite rozpusteným maslom.

Hus nakrájajte a podávajte s domácimi lokšami a kapustou z červenej cvikly.

Moje veľmi moderné a originálne pojatie tradičnej česko-slovenskej kuchyne. Naviac je recept, aj keď sa nezdá, veľmi jednoduchý a skvelo sa hodí aj pre iné druhy pečeného mäsa. Vyskúšajte a budete veľmi milo prekvapení.
- Davídek


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Fenikel celý
Všetky recepty s korením Fenikel mletý
Všetky recepty s korením Rasca česká drvená

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie