25 g droždia
500 ml vlažnej vody
320 g hladkej pšeničnej múky
320 g žitnej múky
2 lyžičky soli
1 lyžička chlebového korenia
60 g nahrubo nasekaných vlašských orechov (vopred ich môžete trochu upiecť v rúre, aby rozvoňali)
1 lyžica celého maku (môžete vynechať)
1. Do veľkej misy rozdrobte droždie a rozmiešajte ich vo vode.
2. Pridajte obe múky (možno budete musieť na množstvo pridať, záleží ako saje), soľ, korenie a orechy a vypracujte cesto. Nemusíte ho dlho miesiť, stačí mu chvíľku.
3. Nechajte asi hodinu kysnúť pod utierkou, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
4Rúru rozohrejte na 220° C a vložte do nej plech, na ktorom budete chleby piecť. Je dôležité, aby bol plech horúci, tým pádom urobí krásnu chrumkavú kôrku aj na spodnej strane chleba.
5Cesto rozdeľte na dve časti, každú vypracujte do tvaru bochníka, pomúčte a nechajte v miske kysnúť ďalších 30-45 minút.
6Keď sú bochníky vykysnuté, povrch každého z nich jemne narežte, aby vám pri pečení nepraskol.
7. Na horúci plech dajte papier na pečenie, na neho bochníky chleba a rýchlo späť do rúry. V tejto chvíli môžete vyliať na dno rúry trochu vody, aby sa vytvorila para a chleby lepšie vyskočili.
8. Pečte 40-50 minút dozlata, podľa toho, ako rýchlo vaša rúra pečie. Chleby musia byť zlaté na povrchu a duté pri poklopkaní. Pred jedlom ich nechajte úplne vychladnúť.
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.