Korpus:
300 g hladkej múky
1 ks prášok do pečiva
1 ČL jedlej sódy
1½ ČL Korenia do múčnikov
270 ml rastlinného oleja
250 ml medu
4 veľké vajíčka
450 g mrkvy (nastrúhanej na jemnom strúhadle)
120 g drvených vlašských orechov
Krém:
300 g cream cheese
100 g zmäknutého masla
200–220 g múčkového cukru (podľa chuti)
1–2 ČL citrónovej šťavy
1. Príprava cesta:
Zohrejte rúru na teplotu 180 °C. Formu na pečenie torty potrite maslom a vysypte hladkou múkou. V jednej miske zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a KORENIE DO MÚČNIKOV. V inej veľkej miske vyšľahajte med, vajíčka a olej do peny pomocou ručného šľahača alebo kuchynského robota. Malo by to trvať cca 5 minút, kým zmes nebude nadýchaná a svetlá. Následne pridajte nastrúhanú mrkvu a drvené vlašské orechy. Všetko spolu dôkladne premiešajte. Nakoniec postupne pridávajte do zmesi suché ingrediencie (múku s práškom do pečiva, sódu s korením) a všetko dôkladne premiešajte, až kým nebude cesto homogénne a bez hrudiek.
2. Pečenie:
Cesto prelejte do pripravenej formy a pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 30–35 minút. Aby ste zistili, či je torta už upečená, použite špajdľu, ktorú opatrne zapichnite do stredu korpusu. Ak ju po vytiahnutí z cesta vyberiete čistú, bez prichyteného cesta, torta je hotová. Ak na špajdli zostanú zvyšky cesta, predlžujte pečenie a tortu ešte chvíľu dopekajte.
3. Chladenie:
Po upečení nechajte korpus chvíľu chladnúť vo forme, následne ho opatrne vyberte a nechajte vychladnúť úplne. Ak nemáte mriežku, nechajte tortu na tanieri alebo podnose, aby mohla chladnúť rovnomerne.
4. Príprava krému:
Pred začiatkom prípravy nechajte všetky ingrediencie (cream cheese a maslo) zohriať na izbovú teplotu, aby sa krém nezrazil. V miske vyšľahajte cream cheese so zmäknutým maslom izbovej teploty do hladkej hmoty pomocou ručného šľahača alebo kuchynského robota. Potom pridajte múčkový cukor a šľahajte ďalej, kým nebude zmes jemná a hladká. Nakoniec pridajte citrónovú šťavu podľa chuti a dôkladne všetko premiešajte.
5. Zostavenie torty:
Po vychladnutí korpusu ho rozrežte na dve polovice. Na jednu vrstvu korpusu naneste polovicu pripraveného krému a rovnomerne ho rozotrite. Priklopte druhou vrstvou korpusu a zvyšok krému naneste na vrch torty. Krém rozotrite rovnomerne.
6. Zdobenie torty:
Tortu môžete ozdobiť čokoládovými figúrkami, jedlými kvetmi alebo inými dekoráciami podľa vlastného výberu. Taktiež sa hodia drvené vlašské orechy, alebo môžete požiť hoblinky čokolády pre lahodnejšiu chuť a krajší vzhľad.
7. Stuhnutie torty v chladničke
Po dokončení zdobenia je najlepšie nechať tortu na chvíľu ešte odležať v chladničky, ideálne aspoň hodinu, aby krém stuhol a torta sa ľahšie krájala.
Dobrú chuť.
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.