Recepty

Moravský vrabec s českou nezahustenou kyslou kapustou a chlpatými haluškami

Moravský vrabec s českým nezahuštěným kysaným zelím a chlupatými knedlíky

počet osôb
4

čas prípravy
20 min. príprava
120 min. pečenie mäsa
40 min. varenie kapusty

obtiažnosť
střední

druh jedla
Česko

Potrebujeme

Moravský vrabec:
1 kg bravčové plece
2 väčšie cibule
3 strúčiky cesnaku
1 lyžička plnotučnej horčice
2 lyžička zmesi Kolená, rebrá
2 lyžička drvenej rasce
1 lyžička zmesi Garlic Pepper
100 ml piva
soľ

Kyslá kapusta:
1 kg kyslej kapusty
200 g anglickej slaniny
1 väčšia cibuľa
1 lyžička drvenej rasce
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice nastrúhaného chrenu

Chlpaté halušky:
700 g surových zemiakov
300 g uvarených zemiakov v šupke
500 g hrubej múky
1 vajce
2 lyžička zemiakového škrobu
1 lyžica zmesi Zemiačik
3 lyžice kefíru alebo acidofilného mlieka
soľ

Garlic Pepper nakúpite tu
Kolená, rebrá nakúpite tu
Rasca česká drvená nakúpite tu
Zemiačik nakúpite tu

Postup prípravy

Moravský vrabec

1Mäso nakrájajte na kocky veľké cca 4x4 cm, cibuľu nasekajte na hrubo, a cesnak na plátky.

2Mäso, cibuľu, cesnak, korenie, horčicu, soľ a pivo zmiešajte dohromady vo veľkom pekáči. Priklopte, a dajte piecť do vyhriatej trúby na 180°C asi na 120 minút.

3Keď mäso zmäkne, odkryte ho a dopečte dozlata v rúre na horúcom vzduchu spoločne s grilom.

4Zlejte výpek z mäsa do panvice, nechajte ho zredukovať, a na závěr pridajte kúsok masla. Pár lyžíc redukcie pridajte do kapusty. Vrabcov prelejte vytvorenou redukciou, zamiešajte, a nechajte aspoň 10 minút odpočinúť v trúbe.

Kyslá česká kapusta

1Cibuľu a cesnak ošúpte, anglickú slaninu nakrájajte na pásiky, cibuľu na hrubo, chren nastrúhajte na jemno, kapustu rozkrájajte na menšie kúsky, a cesnak prelisujte. Polovicu kyslej kapusty prepláchnite pod tečúcou vodou, a druhú polovicu nechajte tak, ako je.

2Kapustu zmiešajte, zalejte vodou, pridajte rascu a soľ, a uvarte do mäkka. Ešte lepší variant je dať kapustu do parného hrnca a uvariť ho rovnakým spôsobom v pare.

3Na sádle orestujte slaninu, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Do této směsi vmíchejte okapané uvařené kysané zelí, redukci z výpeku, také přidejte česnek a nastrouhaný křen. Přikryjte poklicí a nechte alespoň 10 minut odpočinout.

Chlpaté halušky

1Zemiaky (cca 300 g) uvarte v šupke, nechajte vychladnúť, ošúpte. Potom zemiaky, varené aj surové (700 g), nastrúhajte na jemnom strúhadle na tenké pásiky, nechajte okvapkať, pridajte korenie, soľ, vajce, zemiakový škrob, kefír (alebo acidofilné mlieko) a múku, a všetko dohromady zmiešajte v cesto.

2Do veľkého hrnca dajte variť vodu, pridajte lyžičku soli, hrsť cesta, a nechajte 3 minúty prevariť. Polievkovú lyžicu tvorte halušky, ktoré dávajte do vriacej vody s rozvareným cestom. Keď halušky vyplávajú, nechajte ich ešte 2 minúty variť. Celková doba varenia halušiek je cca 12 minút (podľa množstva). Potom ich vyberte z hrnca, nechajte okvapkať a premiestnite do misy s rozpustenou masťou.

Skvelá česká klasika v mojej netradičnej úprave. Je to jedno z najobľúbenejších jedál v mojich živých kurzoch "Česká tradičná kuchyňa NETRADIČNE".

Vyskúšajte!

Davídek


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Garlic Pepper
Všetky recepty s korením Kolená, rebrá
Všetky recepty s korením Rasca česká drvená
Všetky recepty s korením Zemiačik

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie