130 g mladého špenátu
6 vajec
110 g cukru krupice
70 g hladkej ryžovej múky
40 g kukuričného škrobu
30 g rastlinného oleja
1 lyžička octu
1 lyžička kukuričného škrobu
2 lyžičky vanilkového extraktu
500 g mascarpone
200 ml smotany na šľahanie
100 g cukru krupice
cca 250 g čerstvých jahôd
Na dozdobenie:
jedlé kvety
jahody
čokoládky
CESTO
1Vajíčka vytiahnite z chladničky a nechajte ohriať na izbovú teplotu.
2Pripravte si plech a vyložte ho papierom na pečenie. Špenát umyte, odstráňte zvädnuté listy, a nechajte na sitku dobre odkvapkať. Listy špenátu pokrájajte na menšie kúsky v mixéru rozmixujte na hladkú kašu spoločne s polovicou oleja.
3Ryžovú múku dobre premiešajte s kukuričným škrobom.
4Rozklepnite vajcia. Žĺtky dajte do misky, v ktorej budete spracovávať cesto. Bielky vyšľahajte spoločne s cukrom do snehu. Do vyšľahaného snehu zašľahajte ocot a lyžičku škrobu.
5K žĺtkom pridajte druhú polovicu oleja a vyšľahajte na hladkú hmotu. Do žĺtkov s olejom pridajte rozmixovaný špenát, vanilkový extrakt a dôkladne premiešajte tak, aby sa všetky suroviny úplne spojili. Teraz do tejto zmesi postupne všľahávajte múku s škrobom (po častiach).
6Na záver opatrne pridajte pripravený bielkový sneh. Ten pridávajte do cesta postupne a zľahka ho vmiešajte.
7Hotové cesto nalejte na pripravený plech a rozotrite rovnomerne na všetky strany. Dajte piecť do vyhriatej rúry na 150 °C najlepšie na program s ventilátorom. Pečte 20 – 25 minút, záleží na výkonu rúry.
8Po upečení nechajte roládu ešte asi dve - tri minúty v pootvorenej rúre.
9Upečené cesto vytiahnite z rúry, odložte na pripravenú podložku a položte na neho papier na pečenie. Na vrch papiera dajte dostatočne veľkú podložku alebo druhý plech na pečenie. Všetko spoločne uchopte a obráťte. Plech dajte bokom, Papier na pečenie, na ktorom sa cesto pieklo, opatrne odstráňte. Upečený piškót na papieri na pečenie otočte kratšou stranou k sebe a zrolujte. Takto pripravený piškót zabaľte do mokrej a čo najviac vyžmýkanej utierky a nechajte úplne vychladnúť.
KRÉM
1Mascarpone dejte do misky, pridajte cukor a rozmiešajte. Prilejte šľahačku, premiešajte a vyšľahajte. Šľahajte ručným mixérom na najnižšie obrátky. Skontrolujte hustotu krému. Hotový krém tvorí tuhé pevné špičky. Pokiaľ ho naberiete lyžicou, tak sa nerozteká.
2Pokiaľ chcete použiť krém na finálne zdobení, tak si potrebné množstvo odložte stranou.
3Jahody si nakrájajte na plátky.
KOMPLETÁCIA ROLÁDY
1Odstráňte utierku a pomaly odrolujte piškót. Dajte pozor, aby sa nepotrhal. Nesnažte sa ho úplne narovnať.
2Krém naneste u zrolovanej časti vo väčšom množstve a opatrne ho pod piškót vtlačte. Potom krémom potrite zostávajúci piškót. Výšku krému postupne znižujte a koniec piškótu, cca 1 – 2 cm, nechajte čistý.
3Na potretý piškót opatrne poskladajte jahody tak, aby bol po rozkrojení v každom kúsku kus jahody. Piškót potretý krémom opatrne, pokiaľ možno pevne, zarolujte.
4Pred zdobením nechajte roládu najmenej hodinu vychladiť, pretože má tendencie sa otvárať. Tomu sa vyhnete tak, že ju pevne zabalíte do alobalu alebo potravinovej fólie a spodnou stranou (tou, kde je vidieť koniec piškótu) položíte na pevnú podložku a dáte do chladničky.
5Po hodine (kľudne môžete chladiť cez noc a dozdobiť pred servírovaním) odstráňte alobal (fólii).
6Ostrým nožom odkrojte nevzhľadné konce rolády rovným rezom a roládu ozdobte podľa vlastnej fantázie - napríklad jedlými kvetmi, ovocím alebo čokoládkami.
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.