Recepty

Mäsový burek

 Burek s masem

počet osôb
6

čas prípravy
120 min. príprava
15 hod. odležanie
30 min. pečenie

obtiažnosť
obtížné

druh jedla
Pečivo

Potrebujeme

Cesto:
800 g hladkej múky
10 g soli
120 ml slnečnicového oleja
400 ml vlažnej vody

slnečnicový olej na potretie
kúsok masla na potretie

Masová náplň:
250 g mletého teľacieho mäsa
250 g mletého bravčového mäsa
100 ml horúcej vody
1 cibuľa nakrájaná najemno
1 cesnak (prelisovaný)
10 g soli
2 ČL ČIERNEHO MLETÉHO KORENIA
1 ČL zmesi BALKÁNSKA ČUBRICA

Korenie čierne mleté nakúpite tu
Balkánska čubrica nakúpite tu

Postup prípravy

1Do misy preosejte múku, pridajte soľ, zamiešajte, prilejte olej, opäť zamiešajte a potom pomaly prilievajte vodu a spracovávajte. Cesto sa musí miešať asi 10 minút.

2Akonáhle máte cesto pripravené, zakryjte misu suchou utierkou a nechajte 10 minút odpočívať pri izbovej teplote.

3Po 10 minútach cesto ešte raz premiešajte a potom ho rozdeľte na 6 rovnako veľkých bochníkov.

4Do väčšej misy nalejte 50 ml slnečnicového oleja, bochníky olejom dôkladne potrite zo všetkých strán, naukladajte ich do misy s olejom a ešte prelejte troškou oleja. Misu zakryjte potravinárskou fóliou a nechajte odležať cca 2 hodiny.

5Po 2 hodinách dajte misu s bochníkmi do chladničky a nechajte ich takto cez noc.

6Na stôl dajte čistú bavlnenú látku, zľahka ju posypte hladkou múkou, aby sa cesto nelepilo. Vezmite jeden bochník a položte ho na múkou posypanú látku. Ostatné bochníky v mise zatiaľ opäť zakryjte potravinárskou fóliou, aby neoschli. Z bochníkov urobte prstami placku. Valčekom na cesto začnite bochník pomaly váľať (nesmiete veľmi tlačiť) do strán tak, aby mala placka cca 30 cm v priemere. Pokiaľ sa vám cesto lepí, posypte troškou múky. Potom nechajte rozvaľkané cesto asi 4 minúty odležať.

7Následne cesto vezmite do rúk, dlane dajte pod cesto a s prstami ho začnite od stredu opatrne rozťahovať do strán. Akonáhle už cesto nemôžete komfortne držať, položte ho na pomúčenú bavlnenú látku a pokračujte s rozťahovaním cesta. Cesto by malo byť naozaj tenučké, skoro priesvitné, ale nesmie vám prasknúť.

8Pripravte si náplň. Všetky ingrediencie dajte do misy a dôkladne premiešajte. Misu zakryjte potravinárskou fóliou a dajte na 1 hodinu odležať do chladničky.

9Náplň rozdeľte na 6 častí (bude sa plniť 6 rozvaľkaných bochníkov). 1 časťou mäsovej náplne posypte 1 rozvaľkaný bochník cesta a pokvapkajte slnečnicovým olejom.

10Z jednej strany zrolujte naplnené cesto do polovice a to isté urobte z druhej strany. Kraje cesta zatlačte prstami, aby sa nevysypala náplň. Zmotané cesto zatočte do tvaru oválneho "slimáka".

11Plech vyložte papierom na pečenie, položte na neho pripravený burek (stranou, kde je v strede vidieť spoj, dole), pomocou štetca ho potrite olejom a 10 minút nechajte odležať pri izbovej teplote.

12Pečte na 200 °C cca 25 - 30 minút do zlatohneda. Chvíľku pred koncom potrite burek troškou vody s rozpusteným maslom a ešte 1 minútu pečte.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Korenie čierne mleté
Všetky recepty s korením Balkánska čubrica

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie