✨ Vianočná garancia: zaplaťte objednávku do 18. 12. a balíček doručíme do Vianoc! 🎁

Recepty

Mäsové guľky

Masové bulky

počet osôb
10

čas prípravy
40 min. príprava
20 min. Pečenie

obtiažnosť
střední

druh jedla
Pečivo

Potrebujeme

Cesto:
2 hrnčeky hladkej múky
1 hrnček polohrubej múky
1,5 dcl oleja
1 hrnček mlieka
štipka cukru do kvásku
3 žĺtky
soľ
1 kocka droždia(4,2 g)

Mäsová plnka:
cca 60 dkg bôčika
soľ
1 väčšia cibuľa
granulovaný cesnak
čierne korenie mleté
drevená rasca
3 lyžice teplej vody

Cesnak granulovaný nakúpite tu
Korenie čierne mleté nakúpite tu
Rasca česká drvená nakúpite tu

Postup prípravy

Pre rodinu Juráskovu je tento recept tradičný. Dedí sa z generácie na generáciu.  Do našej rodiny recept prišiel od Davidovej babičky ktorá má 95 rokov. V našej rodine sa tento recept pečie skoro 80 rokov.

1Mlieko zohrejte aby bolo teplé, ale nie horúce. Keby ste dali do horúceho mlieka droždie, tak by ste zabili kvasinky. A cesto by vám nenakyslo. Do teplého mlieka pridajte rozdrobené droždie, poprašte múkou, pridajte štipku cukru a nechajte kvások zdvojnásobiť svoj objem.

2Pripravte si kvások. Zo žĺtkov a oleja urobte pomocou šľahania majonézu. Potom spojte kvások s múkou a následne do cesta zašľahajte majonézu, mlieko a soľ.

3Cesto spracovávajte tak dlho, aby bolo mäkké a pružné. Vytvorte z neho loptičku a dajte do misky vysypanej múkou. A položte na teplé miesto, zakryté utierkou a nechajte nakysnúť, aby sa zdvojnásobil objem (potrvá asi 1,5 hodiny).

4Bôčik pomelte spoločne s cibuľou na mäsovom mlynčeku. Dochuťte soľou, rascou, granulovaným cesnakom, mletým cesnakom a pridajte do nej tri lyžice teplej vody. Tip: Pokiaľ si nieste istí správnym pomerom dochutenia (hlavne u soli), odporúčame si najprv skúsiť z mäsa urobiť skúšobný karbonátok na panvici a prípadne mäsovú zmes dochutiť.

5Po nakysnutí cesto rozdeľte na cca 30 rovnakých dielov a vytvorte z cesta gule, potom rukami vytvarujte placky. Do stredu placiek dajte guličky z mäsovej zmesi, tak nech mäsa nieje v mäsovej guľke ani málo, ani veľa. Verte, že behom plnenia prídete na optimálne množstvo :-). Placky poriadne uzavrite, tak aby mäsová zmes bola pekne uprostred, aby vám potom nevytekala z guliek mäsová šťava.

6Hotové guľky nechajte ešte cca 30 minút nakysnúť. Po nakysnutí potrite vajíčkom. Pečte vo vyhriatej rúre na 160°C po dobu 20 - 35 minút. 

Prajeme dobrú chuť.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Cesnak granulovaný
Všetky recepty s korením Korenie čierne mleté
Všetky recepty s korením Rasca česká drvená

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie