Cesto:
2 hrnčeky hladkej múky
1 hrnček polohrubej múky
1,5 dcl oleja
1 hrnček mlieka
štipka cukru do kvásku
3 žĺtky
soľ
1 kocka droždia(4,2 g)
Mäsová plnka:
cca 60 dkg bôčika
soľ
1 väčšia cibuľa
granulovaný cesnak
čierne korenie mleté
drevená rasca
3 lyžice teplej vody
Cesnak granulovaný nakúpite tu
Korenie čierne mleté nakúpite tu
Rasca česká drvená nakúpite tu
Pre rodinu Juráskovu je tento recept tradičný. Dedí sa z generácie na generáciu. Do našej rodiny recept prišiel od Davidovej babičky ktorá má 95 rokov. V našej rodine sa tento recept pečie skoro 80 rokov.
1Mlieko zohrejte aby bolo teplé, ale nie horúce. Keby ste dali do horúceho mlieka droždie, tak by ste zabili kvasinky. A cesto by vám nenakyslo. Do teplého mlieka pridajte rozdrobené droždie, poprašte múkou, pridajte štipku cukru a nechajte kvások zdvojnásobiť svoj objem.
2Pripravte si kvások. Zo žĺtkov a oleja urobte pomocou šľahania majonézu. Potom spojte kvások s múkou a následne do cesta zašľahajte majonézu, mlieko a soľ.
3Cesto spracovávajte tak dlho, aby bolo mäkké a pružné. Vytvorte z neho loptičku a dajte do misky vysypanej múkou. A položte na teplé miesto, zakryté utierkou a nechajte nakysnúť, aby sa zdvojnásobil objem (potrvá asi 1,5 hodiny).
4Bôčik pomelte spoločne s cibuľou na mäsovom mlynčeku. Dochuťte soľou, rascou, granulovaným cesnakom, mletým cesnakom a pridajte do nej tri lyžice teplej vody. Tip: Pokiaľ si nieste istí správnym pomerom dochutenia (hlavne u soli), odporúčame si najprv skúsiť z mäsa urobiť skúšobný karbonátok na panvici a prípadne mäsovú zmes dochutiť.
5Po nakysnutí cesto rozdeľte na cca 30 rovnakých dielov a vytvorte z cesta gule, potom rukami vytvarujte placky. Do stredu placiek dajte guličky z mäsovej zmesi, tak nech mäsa nieje v mäsovej guľke ani málo, ani veľa. Verte, že behom plnenia prídete na optimálne množstvo :-). Placky poriadne uzavrite, tak aby mäsová zmes bola pekne uprostred, aby vám potom nevytekala z guliek mäsová šťava.
6Hotové guľky nechajte ešte cca 30 minút nakysnúť. Po nakysnutí potrite vajíčkom. Pečte vo vyhriatej rúre na 160°C po dobu 20 - 35 minút.
Prajeme dobrú chuť.
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.