Recepty

Makový koláč so slivkami

Makový koláč se švestkami

počet osôb
8

čas prípravy
40 min. príprava
30 min. pečenie

obtiažnosť
střední

druh jedla
Dezerty

Potrebujeme

Na cesto:
1 hrnček polohrubej múky
1/2 hrnčeka krupicového cukru
1/2 prášku do pečiva
1 vajce
trochu mlieka

Na náplň:
250 g mletého maku
300 ml mlieka
80 g krupicového cukru
5 lyžíc slivkového lekváru
1/2 lyžičky citrónovej kôry mletej
1 lyžička škorice
30 g masla
6 - 10 sliviek

Citrónová kôra mletá nakúpite tu
Škorica mletá nakúpite tu

Postup prípravy

1Ako prvé si pripravte makovú náplň. Môžete si ju pripraviť aj vopred, na koláč sa dáva vždy studená. Priveďte mlieko do varu, nasypte doňho mak a za stáleho miešania varte 10 - 15 minút. Keď je zmes hustá, môžete doriediť ďalším mliekom. Zmes musí byť jednoliatá, mazľavá. 

2Zmes odstavte, pridajte cukor, citrónovú kôru, škoricu, lekvár a rozpustené maslo. Dobre premiešajte a nechajte vychladnúť. 

3Pred prípravou cesta dajte rozohriať rúru na 190 stupňov. Z pol hrnčeka múky, pol hrnčeka cukru a zo 100 g masla vypracujte mrveničku. Polovicu mrveničky si odložte. 

4K druhej polke mrveničky pridajte zbytok polohrubej múky, prášok po pečiva, vajce a trochu mlieka. Všetko poriadne rozmiešajte. Cesto nemá byť ani tuhé, ani tekuté, skrátka strednej konzistencie, trochu mazľavé. 

5Vymažte a vysypte múkou formu na koláč. Cesto vylejte do celej formy vrátane okrajov. Na cesto rovnomerne naneste vrstvu maku. Na mak naukladajte polovice sliviek a posypte mrveničkou. 

6Pečte zhruba 30 minút. 

7Nechajte vychladnúť vo forme a podávajte. 

Prajeme dobrú chuť!


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Citrónová kôra mletá
Všetky recepty s korením Škorica mletá

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie