Na cesto:
1 hrnček polohrubej múky
1/2 hrnčeka krupicového cukru
1/2 prášku do pečiva
1 vajce
trochu mlieka
Na náplň:
250 g mletého maku
300 ml mlieka
80 g krupicového cukru
5 lyžíc slivkového lekváru
1/2 lyžičky citrónovej kôry mletej
1 lyžička škorice
30 g masla
6 - 10 sliviek
1Ako prvé si pripravte makovú náplň. Môžete si ju pripraviť aj vopred, na koláč sa dáva vždy studená. Priveďte mlieko do varu, nasypte doňho mak a za stáleho miešania varte 10 - 15 minút. Keď je zmes hustá, môžete doriediť ďalším mliekom. Zmes musí byť jednoliatá, mazľavá.
2Zmes odstavte, pridajte cukor, citrónovú kôru, škoricu, lekvár a rozpustené maslo. Dobre premiešajte a nechajte vychladnúť.
3Pred prípravou cesta dajte rozohriať rúru na 190 stupňov. Z pol hrnčeka múky, pol hrnčeka cukru a zo 100 g masla vypracujte mrveničku. Polovicu mrveničky si odložte.
4K druhej polke mrveničky pridajte zbytok polohrubej múky, prášok po pečiva, vajce a trochu mlieka. Všetko poriadne rozmiešajte. Cesto nemá byť ani tuhé, ani tekuté, skrátka strednej konzistencie, trochu mazľavé.
5Vymažte a vysypte múkou formu na koláč. Cesto vylejte do celej formy vrátane okrajov. Na cesto rovnomerne naneste vrstvu maku. Na mak naukladajte polovice sliviek a posypte mrveničkou.
6Pečte zhruba 30 minút.
7Nechajte vychladnúť vo forme a podávajte.
Prajeme dobrú chuť!
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.