Korpus:
100 ml plnotučného mlieka
3 lyžičky sušenej levandule
30 g masla izbovej teploty
30 ml slnečnicového oleja
150 g krupicového cukru
3 vajcia veľkosti M
220 g hladkej múky
1 prášok do pečiva
troška soli
Lemon curd:
100 ml citrónovej šťavy
150 g múčkového cukru
2 vajcia veľkosti M
100 g masla nakrájaného na kocky
Krém:
250 g mascarpone
150 ml 40% smotany na šľahanie
200-250 g lemon curd, podľa chuti
150 g lesných čučoriedok
1.Maslo a vajcia vytiahnite z chladničky aspoň dve hodiny pred pečením, aby suroviny získali izbovú teplotu.
2. Dno aj boky tortovej formy s priemerom 16 cm vyložte papierom na pečenie. Rúru zohrejte na teplotu 160°C.
3. Korpus: mlieko nalejte do hrnca, priveďte k varu, prisypte levanduľu a nechajte variť asi 5-10 minút, kým mlieko nezíska levanduľovú chuť. Preceďte cez sitko a nechajte vychladnúť.
4V miske vyšľahajte maslo, olej a cukor do svetlej zmesi. Následne po jednom pomaly zašľahajte vajcia.
5Múku, prášok do pečiva a soľ preosejte do vaječnej zmesi, pridajte levanduľové mlieko a premiešajte. Ak je cesto príliš riedke, nechajte ho minútku či dve odstáť a potom opäť vyskúšajte jeho hustotu. Malo by trošičku zhustnúť. Ak nie, pridajte ešte lyžičku múky.
6. Cesto nalejte do formy a pečte 50-60 minút. Následne vyskúšajte špajľou, či je už uprostred korpus hotový – špajľa musí z cesta vyjsť suchá.
Korpus nechajte vychladnúť a medzitým si pripravte lemon curd.
7Lemon curd: citrónovú šťavu, cukor a vajcia dajte spoločne do hrnca a na miernej teplote a za stáleho miešania zahrievajte asi dve minúty. Následne vmiešajte na kocky nakrájané maslo a varte ešte niekoľko minút. Zmes počas varenia zhustne do podoby pudingu.
Lemon curd prepasírujte cez sitko, nechajte vychladnúť pri izbovej teplote a potom zmes premiestnite vychladiť do chladničky, kde ešte viac stuhne.
8Krém: Mascarpone a šľahačku vyšľahajte do tuhého snehu, potom vmiešajte lemon curd a opäť vyšľahajte.
9Skladanie torty: pomocou dlhého a ostrého zúbkovaného noža rozrežte korpus na tri rovnako široké časti. Vydutý vršok môžete úplne odrezať.
Spodnú časť korpusu umiestnite na servírovací tanier, polejte ho tretinou krému a posypte polovicou čučoriedok. Priklopte ďalšiu časť korpusu, potrite druhou tretinou krému a posypte zvyšnými čučoriedkami. Nakoniec priklopte poslednú časť korpusu, potrite zvyšným krémom, uhlaďte boky aj vršok torty a dajte aspoň na dve hodiny vychladiť do chladničky – osobne odporúčam nechať tortu v chladničke aspoň 8 hodín alebo cez noc, aby sa všetky chute spojili a torta sa stala vláčnejšou.
10Pred podávaním ozdobte kvietkami a servírujte. Torta vydrží v chladničke približne dva dni.
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.