500 g polohrubej múky
125 g masla (rozpusteného)
110 g múčkového cukru
2 žĺtky
1/2 kocky čerstvého droždia
250 ml mlieka
100 g hrozienok
1/2 lyžičky mletej citrónov
plátky mandlí na zdobenie
1 vajce na potretie
1Pripravte si kvások. Zahrejte 100 ml mlieka, aby bolo teplé - nie horké! (Ideálnu teplotu poznáte tak, že do mlieka namočíte prst a malo by byť príjemne teplé. Pokiaľ by ste dali droždie do horkého mlieka, zabili by ste kvasinky a cesto by nevykyslo). Rozdrobte droždie a pridajte ho do teplého mlieka. Poprášte troškou múky (zhruba 1 lyžica), pridajte štipku cukru a nechajte kvások zdvojnásobiť svoj objem.
2Ohrejte 150 ml mlieka a rozmiešajte v ňom žĺtky. Medzitým rozpusťte maslo.
3Zmiešajte všetky ingrediencie aj hrozienka, pridajte do nich kvások a dôkladne premiešajte. Potom do zmesi pridajte rozpustené maslo a ohriate mlieko so žĺtkami. Cesto miešajte najmenej 20 minút (malo by byť mäkké a pružné).
4Pripravte si väčšiu misu a vysypte ju múkou. Z cesta vytvorte bochníček, dajte ho do misy a prikryte utierkou alebo potravinárskou fóliou. Misu s cestom dajte na teplé miesto. Najlepšie je zabaliť misu s cestom do utierky či ručníku a položiť ju do perín alebo pod deku. Cesto nechajte nakysnúť, malo by zdvojnásobiť svoj objem (potrvá to cca 1,5 hod.).
5Po vykysnutí cesto rozdeľte na menšie kúsky, z ktorých vytvarujte valčeky a následne ich tvarujte podľa obrázku barančeka.
6Na papieri na pečenie ho nechajte kysnúť ešte pól hodiny a potom ho potrite rozšľahaným vajcom. Môžete barančeka ešte posypať mandľami. Nezabudnite na oči použiť hrozienka.
7Pripraveného barančeka dajte piecť do rozohriatej trúby na 170 °C asi 35 až 45 minút.
Veselú Veľkú noc. Dobrú chuť.
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.