Kysnuté cesto:
20 g čerstvého droždia
280 ml vlažnej vody
390 g hladkej múky
110 g žitnej múky
15 g soli
45 g masla alebo masti (izbovej teploty)
1 rozšľahané vajce na potretie
Pesto:
70 g vlašských orechov
70 g čerstvých bylín (medvedí cesnak, žihľava a pod.)
40 g parmezánu
1 lyžička oregana
1 - 2 strúčiky cesnaku
soľ a korenie podľa chuti
60 ml olivového oleja
2 lyžice limetkovej alebo citrónovej šťavy
Farebné korenie do mlynčekov nakúpite tu
Oregano nakúpite tu
Medvedí cesnak nakúpite tu
1Do veľkej misy rozdrobte droždie, zalejte vlažnou vodou a rozmiešajte. Pridajte obe múky, soľ, maslo alebo masť a vypracujte hladké cesto.
2Z cesta vytvorte bochníček, vložte späť do misky, prikryte utierkou a nechajte približne hodinu kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
3Medzičasom si pripravte pesto. Do mixéra vložte vlašské orechy, bylinky, na kúsky nakrájaný syr, oregano, cesnak, soľ a čierne korenie. Mixujte na čo najjemnejšiu konzistenciu. Následne pridajte olivový olej a limetku a opäť mixujte, aby ste získali hladké pesto.
4Vykysnuté cesto rozvaľkajte na plát vo veľkosti cca 50 x 30 cm a potrite pestom (využite všetko pesto). Zarolujte do rolády dlhšou stravou (roláda bude mať vo finále dĺžku cca 50 cm). Nakrájajte na kúsky vo veľkosti cca 4 cm a vyskladajte ich do formy. Nechajte medzi nimi rozostupy, ešte nakysnú.
5Slimáky nechajte kysnúť ďalších 30 - 45 minút. Medzitým zohrejte rúru na teplotu 200 °C. Vykysnuté slimáky potrite vajíčkom a pečte 30-35 minút.
6Hotové slimáky nechajte vychladnúť.
Pred servírovaním môžete slimákov ešte pokvapkať bazalkovým pestom a posypať sekanými tekvicovými alebo slnečnicovými semienkami, dokonca klíčkami.
Dobrú chuť :)
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.