lyžička medu
lyžička jablkového octu
200 ml vody
približne 200 g pšeničné múky hladkej alebo chlebovej
+ kŕmenie (múka a voda)
fresh fólia
1. deň - Zmiešajte 200ml / 140 g pšeničnej (chlebovej alebo hladkej) múky s 200 ml / 200 g vody (bez chlóru!), lyžičkou medu a lyžičkou jablkového octu. Zakryte fóliu a nechajte pracovať do druhého dňa pri izbovej teplote.
2deň - Pridajte vrchovatú lyžicu múky a rovnakú váhu vody, zamiešajte a nechajte znova pod fóliou odpočívať.
3deň - Pridajte vrchovatú lyžicu múky a rovnakú váhu vody, zamiešajte a nechajte znova pod fóliou odpočívať.
4deň - Pridajte vrchovatú lyžicu múky a rovnakú váhu vody, zamiešajte a nechajte znova pod fóliou odpočívať.
5deň - Už by sa mal kvások začať prejavovať bublinkami a výraznou nakyslosťou. Pokiaľ výrazne nezväčšuje svoj objem, ešte zopakujte kŕmenie a dajte mu čas do ďalšieho dňa. Ešte by som Vás rada povzbudila, proces môže trvať aj dlhšie, tak nie je dôvod ho hneď vyhodiť, pokiaľ mu tento čas nestačil. Záleží na mnohých parametroch ako je múka, teplota, voda, ...
Kvások pri sile pripravený k použitiu je bublinkatý, kyslý (nie acetónovo) a po nakŕmení zväčšuje výrazne svoj objem ako keď kysne cesto. Ako ten na obrázku. Hor sa do pečenia!
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.