Recepty

Pomaly pečená krkovička v alobale s hlávkovou kapustou a zemiakovou knedľou

Krkovice tažená v alobalu s hlávkovým zelím a domácím kmínovým knedlíkem

počet osôb
6

čas prípravy
20 min. príprava
3 hod. pečenie mäsa
45 min. varenie

obtiažnosť
střední

druh jedla
Klasická kuchyně

Potrebujeme

cca 2 kg krkovičky v celku
1 PL zmesi Farmárska zmes Brezina
2 PL medu
2 PL bieleho vína
soľ

Kapusta:
1 väčšia hlávka bielej kapusty
1 kaleráb
1 zemiak
1 lyžica masti
2 PL octu
2 PL medu
3 stredne veľké cibule
kúsok údenej slaniny
soľ
1 ČL drvenej rasce

Zemiaková knedľa:
1,5 kg zemiakov
400 g hrubej múky
3 vajcia
1 PL zemiakového škrobu
1 PL zmesi Zemiačik
1 PL masti
soľ

Farmárska zmes BREZINA nakúpite tu
Zemiačik nakúpite tu
Rasca česká drvená nakúpite tu

Postup prípravy

1Krkovičku rozrežte na polovicu a obidve časti mäsa prudko opečte na horúcej panvici.

2Zmiešajte med, biele víno a korenie. Pripravenú marinádu votrite s hrsťou soli do už upečenej krkovičky. Rozprestrite alobal a každú časť krkovičky zvlášť zabaľte, najlepšie v 2 vrstvách. Obidva kusy mäsa dajte na plech a pečte cca 100 minút v rúre pri teplote 180 °C. Potom rúru vypnite a mäso v nej nechajte ešte 15 minút odpočívať.

3Z kapusty odstráňte hlúbik a nakrájajte ju na rezance. Na lyžici masti orestujte na kocky nakrájanú slaninu a nahrubo nakrájanú cibuľu. Následne pridajte kapustu, rascu, soľ, ocot a med. Všetko spolu duste do mäkka. 

4Kaleráb, zemiaky a cesnak zbavte šupiek a nastrúhajte najemno. Všetko zamiešajte do kapusty. Táto zmes bude fungovať ako zahusťovadlo. Povarte asi 10 minút, potom vypnite a nechajte kapustu ešte 10 minút dôjsť. Môžete nakoniec dochutiť medom a octom.

5Pri príprave knedle nechajte zemiaky v šupke uvariť do polomäkka. Vychladnuté zemiaky zbavte šupky a nastrúhajte na jemnom strúhadle. V mise zmiešajte nastrúhané uvarené zemiaky, 1 ČL soli, škrob, vajcia, múku a korenie Zemiačik. Na pomúčenom stole vypracujte asi 5 cm široké knedličky. Varte ich v osolenej vriacej vode cca 20 minút. Po uvarení knedličky vyberte a potrite roztopenou masťou a nakrájajte na prúžky. 

6Keď mäso zmäkne, vyberte ho z alobalu a zlejte výpek. Krkovičku ešte v rúre (na horúcom vzduchu s ventilátorom) dopečte, aby mala zlatistú kôrku. Potom mäso opatrne ostrým nožom nakrájajte asi na centimetrové plátky.

7Výpek vlejte do panvice a nechajte tekutinu odpariť. Zredukovaným výpekom mäso prelejte. Podávajte s kapustou a zemiakovou knedľou.

Neskutočne šťavnatá krkovička, skvele dochutená hlávková kapusta zahustená len zemiakom a kalerábom s domácou zemiakovou knedľou. Tradičné jedlo pripravené moderným spôsobom si zaručene obľúbite.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Farmárska zmes BREZINA
Všetky recepty s korením Zemiačik
Všetky recepty s korením Rasca česká drvená

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie