cca 2 kg krkovičky v celku
1 PL zmesi Farmárska zmes Brezina
2 PL medu
2 PL bieleho vína
soľ
Kapusta:
1 väčšia hlávka bielej kapusty
1 kaleráb
1 zemiak
1 lyžica masti
2 PL octu
2 PL medu
3 stredne veľké cibule
kúsok údenej slaniny
soľ
1 ČL drvenej rasce
Zemiaková knedľa:
1,5 kg zemiakov
400 g hrubej múky
3 vajcia
1 PL zemiakového škrobu
1 PL zmesi Zemiačik
1 PL masti
soľ
Farmárska zmes BREZINA nakúpite tu
Zemiačik nakúpite tu
Rasca česká drvená nakúpite tu
1Krkovičku rozrežte na polovicu a obidve časti mäsa prudko opečte na horúcej panvici.
2Zmiešajte med, biele víno a korenie. Pripravenú marinádu votrite s hrsťou soli do už upečenej krkovičky. Rozprestrite alobal a každú časť krkovičky zvlášť zabaľte, najlepšie v 2 vrstvách. Obidva kusy mäsa dajte na plech a pečte cca 100 minút v rúre pri teplote 180 °C. Potom rúru vypnite a mäso v nej nechajte ešte 15 minút odpočívať.
3Z kapusty odstráňte hlúbik a nakrájajte ju na rezance. Na lyžici masti orestujte na kocky nakrájanú slaninu a nahrubo nakrájanú cibuľu. Následne pridajte kapustu, rascu, soľ, ocot a med. Všetko spolu duste do mäkka.
4Kaleráb, zemiaky a cesnak zbavte šupiek a nastrúhajte najemno. Všetko zamiešajte do kapusty. Táto zmes bude fungovať ako zahusťovadlo. Povarte asi 10 minút, potom vypnite a nechajte kapustu ešte 10 minút dôjsť. Môžete nakoniec dochutiť medom a octom.
5Pri príprave knedle nechajte zemiaky v šupke uvariť do polomäkka. Vychladnuté zemiaky zbavte šupky a nastrúhajte na jemnom strúhadle. V mise zmiešajte nastrúhané uvarené zemiaky, 1 ČL soli, škrob, vajcia, múku a korenie Zemiačik. Na pomúčenom stole vypracujte asi 5 cm široké knedličky. Varte ich v osolenej vriacej vode cca 20 minút. Po uvarení knedličky vyberte a potrite roztopenou masťou a nakrájajte na prúžky.
6Keď mäso zmäkne, vyberte ho z alobalu a zlejte výpek. Krkovičku ešte v rúre (na horúcom vzduchu s ventilátorom) dopečte, aby mala zlatistú kôrku. Potom mäso opatrne ostrým nožom nakrájajte asi na centimetrové plátky.
7Výpek vlejte do panvice a nechajte tekutinu odpariť. Zredukovaným výpekom mäso prelejte. Podávajte s kapustou a zemiakovou knedľou.
Neskutočne šťavnatá krkovička, skvele dochutená hlávková kapusta zahustená len zemiakom a kalerábom s domácou zemiakovou knedľou. Tradičné jedlo pripravené moderným spôsobom si zaručene obľúbite.
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.