Recepty

Chrenová omáčka s vareným hovädzím a domácou kysnutou knedľou

Křenová omáčka s vařeným hovězím a domácím kynutým knedlíkem

počet osôb
4

čas prípravy
10 min. príprava
2 hod. varenie vývaru
30 min. dokončenie omáčky

obtiažnosť
jednoduché

druh jedla
Klasická kuchyně

Potrebujeme

asi 1,5 kg hovädzieho krku alebo hovädzieho predného
3 mrkvy
1 petržlen
kúsok zeleru
1 lyžička zmesi Nesoldík
(alebo klasický variant použitia korenia:
5 guličiek nového korenia a čierneho korenia, 2 guličky borievky, 4 bobkové listy
soľ podľa chuti

Omáčka:
120 g masla
5 lyžíc hladkej múky
celý očistený a najemno nastrúhaný chren
500 ml plnotučného mlieka
500 ml vývaru z uvareného mäsa
200 ml smotany na šľahanie

Domáce kysnuté knedle:
1 kg polohrubej múky
1 kocka droždia
2 lyžice soli
1 dcl mlieka + 1 dcl mlieka do kváska
1 lyžička cukru

Nesoldík nakúpite tu
Bobkový list mletý nakúpite tu
Jalovec celý nakúpite tu
Nové korenie celé nakúpite tu
Korenie čierne celé nakúpite tu

Postup prípravy

Najprv si založte vývar a uvarte mäso.

1Mäso vložte do hrnca, zalejte vodou, a priveďte do varu Varte, pokiaľ sa nezačne vytvárať pena.

2Všetku vodu vylejte, opláchnite hrniec aj mäso, a znovu zalejte vodou.

3Pridajte zeleninu, korenie, soľ, a nechte len ľahko prebublávať, pokrievku nechajte mierne odklopenú. Vodu priebežne dolievajte.

4Keď je mäso mäkké, vývar sceďte, a mäso nakrájajte na tenké plátky. Časť vývaru si môžete ponechať ako polievku.

Omáčka:

1V hrnci rozpusťte maslo, pridajte múku, mlieko, a vytvorte bešamel.

2Pridajte nastrúhaný chren, vývar, mlieko, a 15 minút povarte. Nakoniec zjemnite šľahačkou. Kuchynským tyčovým mixérom rozmixujte omáčku do hladka, a odstavte.

Domáca kysnutá knedle:

1.Z vlažného mlieka, droždia a cukru vytvorte kvások.

2.Do polohrubej múky pridajte soľ, kvások, a prilievajte postupne striedavo pól na pól mlieko a vodu.

3.Vypracujte hladké cesto. Vytvorte valčeky - knedle, potrite olejem, a nechajte v teple nakysnúť.

4.V parnom hrnci alebo na parnom nástavci varte 35 minút.

5.Po uvarení knedle prepichajte, a nechajte odpočinúť.

Jedna z najlepších tradičných omáčok. Síce vďaka vareniu mäsa a výrobe knedlíkov trvá trochu dlhšie, ale výsledok stojí určite za to. Toto jedlo je proste nezabudnuteľné!


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Nesoldík
Všetky recepty s korením Bobkový list mletý
Všetky recepty s korením Jalovec celý
Všetky recepty s korením Nové korenie celé
Všetky recepty s korením Korenie čierne celé

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie