asi 1,5 kg hovädzieho krku alebo hovädzieho predného
3 mrkvy
1 petržlen
kúsok zeleru
1 lyžička zmesi Nesoldík
(alebo klasický variant použitia korenia:
5 guličiek nového korenia a čierneho korenia, 2 guličky borievky, 4 bobkové listy
soľ podľa chuti
Omáčka:
120 g masla
5 lyžíc hladkej múky
celý očistený a najemno nastrúhaný chren
500 ml plnotučného mlieka
500 ml vývaru z uvareného mäsa
200 ml smotany na šľahanie
Domáce kysnuté knedle:
1 kg polohrubej múky
1 kocka droždia
2 lyžice soli
1 dcl mlieka + 1 dcl mlieka do kváska
1 lyžička cukru
Nesoldík nakúpite tu
Bobkový list mletý nakúpite tu
Jalovec celý nakúpite tu
Nové korenie celé nakúpite tu
Korenie čierne celé nakúpite tu
Najprv si založte vývar a uvarte mäso.
1Mäso vložte do hrnca, zalejte vodou, a priveďte do varu Varte, pokiaľ sa nezačne vytvárať pena.
2Všetku vodu vylejte, opláchnite hrniec aj mäso, a znovu zalejte vodou.
3Pridajte zeleninu, korenie, soľ, a nechte len ľahko prebublávať, pokrievku nechajte mierne odklopenú. Vodu priebežne dolievajte.
4Keď je mäso mäkké, vývar sceďte, a mäso nakrájajte na tenké plátky. Časť vývaru si môžete ponechať ako polievku.
Omáčka:
1V hrnci rozpusťte maslo, pridajte múku, mlieko, a vytvorte bešamel.
2Pridajte nastrúhaný chren, vývar, mlieko, a 15 minút povarte. Nakoniec zjemnite šľahačkou. Kuchynským tyčovým mixérom rozmixujte omáčku do hladka, a odstavte.
Domáca kysnutá knedle:
1.Z vlažného mlieka, droždia a cukru vytvorte kvások.
2.Do polohrubej múky pridajte soľ, kvások, a prilievajte postupne striedavo pól na pól mlieko a vodu.
3.Vypracujte hladké cesto. Vytvorte valčeky - knedle, potrite olejem, a nechajte v teple nakysnúť.
4.V parnom hrnci alebo na parnom nástavci varte 35 minút.
5.Po uvarení knedle prepichajte, a nechajte odpočinúť.
Jedna z najlepších tradičných omáčok. Síce vďaka vareniu mäsa a výrobe knedlíkov trvá trochu dlhšie, ale výsledok stojí určite za to. Toto jedlo je proste nezabudnuteľné!
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.