200 g žltej šošovice (predom namočenej)
1 pór
2 strúčiky cesnaku
1 lyžička strúhaného zázvoru
1/4 lyžičky kurkumy
1/4 lyžičky cayenského chilli
1/2 lyžičky senovky
1/2 lyžička rímskej rasce mletej
1 lyžica sušeného lahôdkového droždia
1,2 l vody
1 lyžička soli
ghí
Na servírovanie
šťava z limetky
Kurkuma nakúpite tu
Chilli cayenské nakúpite tu
Pískavica mletá nakúpite tu
Rasca rímská mletá nakúpite tu
1V stredne veľkom hrnci si rozohrejte ghí. Potom pridajte nastrúhaný zázvor a cesnak.
2Chvíľu korenie miešajte a nechajte uvoľniť chuť a aróma, ale nie príliš dlho, aby ste nespálili cesnak. Chvíľka naozaj postačí. Pridajte sypké korenie – chilli, senovku, kurkumu a rímsky kmín. Všetko spolu znova krátko restujte a miešajte.
3Teraz pridajte nakrájaný pór. Trošku zo zelenej časti si odložte stranou na servírovanie. Miešajte a chvíľu restujte pór aj s korením.
4Pridajte prepláchnutú žltú šošovicu. Všetko premiešajte a zalejte 1 l vody, osoľte. Zmes premiešajte a nechajte variť, pokiaľ šošovica nezmäkne. Bude to trvať približne 20 minút. Potom polievku odstavte, pridajte droždie a polievku rozmixujte tyčovým mixérom alebo v stolnom mixéri na abosolútne hladký krém.
5Polievka zhustne, takže ju ešte zrieďte cca 200 ml vody. Podľa potreby dochuťte. Pri podávaní nakvapkajte šťavu z limetky.
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.