2 malé tekvice Hokkaido
1 stredne veľký batát
olivový olej na potretie
2 lyžice ghí
2 mrkvy
1 väčší petržlen
2 stredné červené cibule
1,5 - 2 l zeleninového vývaru
400 g smotany na varenie
soľ podľa chuti
1/2 lyžičky estragónu
1/2 lyžičky muškátového kvetu
čierne mleté korenie podľa chuti
1/2 lyžička granulovaného cesnaku
štipka koreniacej zmesi Harissa
Estragón nakúpite tu
Muškátový kvet nakúpite tu
Korenie čierne mleté nakúpite tu
Cesnak granulovaný nakúpite tu
Harissa nakúpite tu
1Rúru zohrejte na teplotu 200 °C.
2Tekvicu umyte, očistite, rozkrojte na poloivicu a vydlabte vnútrajšok. Nakrájajte ju na polovičné kolieska. Batát očistite, ošúpte a nakrájajte na kolieska.
3Tekvicu aj batát vložte do misy, pridajte kvapku olivového oleja, posoľte a dôkladne premiešajte, aby boli všetky kúsky pokryté olejom. Plech vysteľte papierom na pečenie a naskladajte na neho kúsky tekvice a batátu.
4Dajte piecť do rúry. Pečte tak dlho, kým kúsky ľahko nechytia zlatistú farbu - na povrchu by sa mali začať tvoriť hnedé škvrnky. Potom vyberte z rúry.
5Medzitým si pripravte zvyšnú zeleninu. Cibuľu nakrájajte na drobno, mrkvu a petržlen ošúpte a nakrájajte na tenké kolieska.
6Do väčšieho hrnca vložte ghí, nechajte ho rozpustiť. Pridajte nakrájanú mrkvu s petržlenom. Restujte dozlatista. Potom pridajte nakrájanú cibuľu a opäť restujte domäkka.
7Zmes zalejte vývarom (najskôr dajte 1,5 l, na konci prípadne zrieďte, ak bola polievka príliš hustá), pridajte korenie a nechajte variť do zmäknutia zeleniny. Potom odstavte zo sporáku.
8Pridajte do hrnca upečenú tekvicu a batát a rozmixujte na hladkú konzistenciu. Ak by vám vadili drobné kúsky, môžete polievku ešte prepasírovať cez sitko.
9Prilejte smotanu na varenie, premiešajte, vráťte na sporák a chvíľu prevárajte. Dochuťte podľa chuti a podávajte.
Polievku môžete ozdobiť podľa svojej fantázie. Ja som zvolila smotanu a semienka z granátového jablka.
Dobrú chuť :)
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.