160 g vitálneho pšeničného kvasu
580 g hladkej múky
160 g celozrnnej žitnej múky
560 g vlažnej vody
18 g soli
1 lyžička Chlebového korenia
1. Všetko okrem soli nahrubo zmiešajte a nechajte cca 30 minút odstáť. Potom všetko premieste dohromady asi 10 - 12 minút (môžete si pomôcť robotom, ide to ľahšie). Behom miesenia postupne pridávajte soľ.
2Cesto presuňte do misky mierne vymastené olejom alebo vodou a nechajte kysnúť. Podla potreby ho niekoľkokrát behom kysnutia mokrými rukami poprekladajte - v každom kole cesto obráťte niekoľkokrát, aby sa spevnilo. Obvykle cesto prekladáme približne 2x-4x behom 4-5 hodín, zo začiatku po 30-45 minútach. Doba kysnutia záleží na celkovej teplote. Opäť záleží na konzistencii cesta - pokiaľ veľmi tečie, musíte ho preložiť viackrát, pevné cestá toľko nepotrebujú.
3. Vykysnuté cesto rozdeľte na 2 kusy a vytvarujte bochník - jemne narežte, tak aby ste dovnútra nezapracovali múku. Potom nechajte 20-30 minút odpočinúť.
4. Po odpočinku cesto finálne vytvarujte, stočte do ošatky. Aby ste sa k cestu nelepili, dotýkajte sa ho len zospodu, z pomúčenej strany. Na zretie v chladničke prikryjte vlhkou utierkou a nechajte v chladničke 12-24 hodín odpočívať.
5Rúru potom nahrejte aj s liatinovým tálom či hrubou panvicou na 250°C.
6. Chlieb narežte 1 dlhým rezom (držte žiletku šikmo a pozor, aby ste si rohom nebrzdili rez) a dajte na tál alebo panvicu. Na spodok rúry vlejte cca 100 ml horúcej vody. Pokiaľ by sa naliala voda hneď v okamihu zapnutia rúry, bola by rúra dobre zavlažená v okamihu dosiahnutia žiadanej teploty, ale než sa nahreje kameň alebo tál, trvá to niekedy dlhšiu dobu - preto lejeme až neskôr. Prebytočnú paru po 15 minútach pečenia vyvetrajte a rúru znížte na 230°C (pokiaľ máte radšej tmavšie a chrumkavejšie chleby, môžete zapnúť aj teplovzduch) a dopekajte približne ďalších 20 minút. Hotový chlieb by mal byť dutý na poklopkanie.
Chlieb nechajte vychladnúť a s chuťou do neho! :))
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.