Recepty

Klasický domáci chlieb

Klasický ušatý chléb

počet osôb
1

čas prípravy
180 min. príprava
24 hodin Kysnutie
35 minut Pečenie

obtiažnosť
střední

druh jedla
Pečivo

Potrebujeme

160 g vitálneho pšeničného kvasu
580 g hladkej múky
160 g celozrnnej žitnej múky
560 g vlažnej vody
18 g soli
1 lyžička Chlebového korenia

Chlebové korenie nakúpite tu

Postup prípravy

1. Všetko okrem soli nahrubo zmiešajte a nechajte cca 30 minút odstáť. Potom všetko premieste dohromady asi 10 - 12 minút (môžete si pomôcť robotom, ide to ľahšie). Behom miesenia postupne pridávajte soľ.

2Cesto presuňte do misky mierne vymastené olejom alebo vodou a nechajte kysnúť. Podla potreby ho niekoľkokrát behom kysnutia mokrými rukami poprekladajte - v každom kole cesto obráťte niekoľkokrát, aby sa spevnilo. Obvykle cesto prekladáme približne 2x-4x behom 4-5 hodín, zo začiatku po 30-45 minútach. Doba kysnutia záleží na celkovej teplote. Opäť záleží na konzistencii cesta - pokiaľ veľmi tečie, musíte ho preložiť viackrát, pevné cestá toľko nepotrebujú.

3. Vykysnuté cesto rozdeľte na 2 kusy a vytvarujte bochník - jemne narežte, tak aby ste dovnútra nezapracovali múku. Potom nechajte 20-30 minút odpočinúť.

4. Po odpočinku cesto finálne vytvarujte, stočte do ošatky. Aby ste sa k cestu nelepili, dotýkajte sa ho len zospodu, z pomúčenej strany. Na zretie v chladničke prikryjte vlhkou utierkou a nechajte v chladničke 12-24 hodín odpočívať.

5Rúru potom nahrejte aj s liatinovým tálom či hrubou panvicou na 250°C. 

6. Chlieb narežte 1 dlhým rezom (držte žiletku šikmo a pozor, aby ste si rohom nebrzdili rez) a dajte na tál alebo panvicu. Na spodok rúry vlejte cca 100 ml horúcej vody. Pokiaľ by sa naliala voda hneď v okamihu zapnutia rúry, bola by rúra dobre zavlažená v okamihu dosiahnutia žiadanej teploty, ale než sa nahreje kameň alebo tál, trvá to niekedy dlhšiu dobu - preto lejeme až neskôr. Prebytočnú paru po 15 minútach pečenia vyvetrajte a rúru znížte na 230°C (pokiaľ máte radšej tmavšie a chrumkavejšie chleby, môžete zapnúť aj teplovzduch) a dopekajte približne ďalších 20 minút. Hotový chlieb by mal byť dutý na poklopkanie.

Chlieb nechajte vychladnúť a s chuťou do neho! :))


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Chlebové korenie

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie