1 kg mäsa z diviaka (najlepšie plece alebo stehno)
2 cibule
2 mrkvy
1 čerstvý fenikel
2 ČL korenia VEGE RAJČÁTKA
1 ČL korenia ZVERINA
2 PL malinového džemu
2 dcl suchého bieleho vína
1 menšia plechovka paradajkového pretlaku
1 detský perník akákoľvek príchuť
Ryžové noky:
1/2 kg uvarená ryža
2 vajcia
1 PL SUŠENEJ PETRŽLENOVEJ VŇATE
3 PL ryžovej krupice
1/2 ČL jedlej sódy bikarbóny
1Mäso zbavte blán. Mrkvu, fenikel a cibuľu očistite. Zeleninu nakrájajte na kolieska, mäso na menšie prúžky a perník na kocky. Ryžu si dajte uvariť podľa obvyklého návodu.
2V hrnci na horúcej masti prudko opečte mäso a odložte si ho bokom. Do hrnca pridajte opäť kúsok masti a orestujte na ňom cibuľu, mrkvu a fenikel dozlata.
3Do hrnca so zeleninou pridajte mäso, prilejte biele víno, pridajte soľ, korenie, pretlak, malinový džem a nechajte víno odpariť. Potom dolejte trochu vody alebo vývaru a duste mäso do mäkka. V priebehu varenia vodu alebo vývar stále dolievajte. Hladina omáčky by mala byť maximálne 2 cm nad mäsom na začiatku varenia a v priebehu varenia cca 1 cm.
4Keď je mäso mäkké, pridajte nakrájaný perník a tým ragú zahustíte. Varte ešte asi 10 minút a potom vypnite, prípadne rozrieďte vodou do požadovanej gulášovej konzistencie.
Ryžové noky
5Ryžu zmiešajte s vajíčkami, ryžovou krupicou, sódou bikarbónou a petržlenovou vňaťou. Vytvorte tuhé cesto a nechajte 20 minút odpočinúť. V ruke urobte noky takej veľkosti, ktorá vám vyhovuje a varte v osolenej vode, kým nevyplávajú.
Ragú podávajte s ryžovými nokami, prípadne s chlebom.
Ragú je starý francúzsky pomaly varený pokrm z mäsa, zeleniny a ovocia s výraznou chuťou korenia. Celkom málo pripravované jedlo, ale pri dobrej úprave je francúzsky "ragout" skvelým gurmánskym zážitkom. Vyskúšajte zverinu upraviť trochu inak než guláš a budete nadšení.
Dobrú chuť! Davídek
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.