✨ Vianočná garancia: zaplaťte objednávku do 18. 12. a balíček doručíme do Vianoc! 🎁

Recepty

Juhočeská kulajda

Jihočeská kulajda

počet osôb
4

čas prípravy
10 min. príprava
30 min. varenie polievky

obtiažnosť
jednoduché

druh jedla
Česko

Potrebujeme

4 stredne veľké zemiaky
5 väčších šampiňónov alebo veľká hrsť lesných húb (čerstvých, sušených alebo mrazených)
4 vajcia
750 ml mlieka
2 lyžice masla
200 ml smotany na šľahanie (min 30 % tuku)
200 ml kyslej smotany
3 lyžice octu
kôpor (čerstvý, sušený, prípadne mrazený)
1/3 lyžičky mletého bobkového listu
1/3 lyžičky nového korenia mletého
1 lyžička českej rasce drvenej
štipka mletého čierneho korenia
soľ

Nové korenie mleté nakúpite tu
Bobkový list mletý nakúpite tu
Rasca česká drvená nakúpite tu
Kôpor nakúpite tu
Korenie čierne mleté nakúpite tu

Postup prípravy

1Zemiaky a huby očistite. Zemiaky nakrájajte na kocky, hríby na plátky a kôpor na jemno.

2V hrnci roztopte maslo, pridajte huby, rascu, ocot a chvíľu restujte. Potom prisypte zemiaky, ostatné korenie a zalejte mliekom. Varte, pokiaľ nebudú zemiaky polomäkké.

3Prilejte obe smotany, pridajte kôpor a nastrúhané zemiaky. Povarte ešte 5 minút, dochuťte octom alebo cukrom do sladkokyslej chuti, vypnite a nechajte odpočinúť.

4Odoberte 3 naberačky kulajdy aj so zemiakom a hubami, do hladka ju rozmixujte tyčovým mixérom a vráťte späť do polievky. Tento trik vám kulajdu skvelo zahustí.

5Podávajte s pošírovaným vajcom alebo vajcom uvareným natvrdo.

Skvelá česká klasika v mojej netradičnej úprave. Je to jedno z najobľúbenejších jedál v mojich živých kurzoch "Česká tradičná kuchyňa NETRADIČNE".

Dobrú chuť praje Davídek


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Nové korenie mleté
Všetky recepty s korením Bobkový list mletý
Všetky recepty s korením Rasca česká drvená
Všetky recepty s korením Kôpor
Všetky recepty s korením Korenie čierne mleté

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie