4 stredne veľké zemiaky
5 väčších šampiňónov alebo veľká hrsť lesných húb (čerstvých, sušených alebo mrazených)
4 vajcia
750 ml mlieka
2 lyžice masla
200 ml smotany na šľahanie (min 30 % tuku)
200 ml kyslej smotany
3 lyžice octu
kôpor (čerstvý, sušený, prípadne mrazený)
1/3 lyžičky mletého bobkového listu
1/3 lyžičky nového korenia mletého
1 lyžička českej rasce drvenej
štipka mletého čierneho korenia
soľ
Nové korenie mleté nakúpite tu
Bobkový list mletý nakúpite tu
Rasca česká drvená nakúpite tu
Kôpor nakúpite tu
Korenie čierne mleté nakúpite tu
1Zemiaky a huby očistite. Zemiaky nakrájajte na kocky, hríby na plátky a kôpor na jemno.
2V hrnci roztopte maslo, pridajte huby, rascu, ocot a chvíľu restujte. Potom prisypte zemiaky, ostatné korenie a zalejte mliekom. Varte, pokiaľ nebudú zemiaky polomäkké.
3Prilejte obe smotany, pridajte kôpor a nastrúhané zemiaky. Povarte ešte 5 minút, dochuťte octom alebo cukrom do sladkokyslej chuti, vypnite a nechajte odpočinúť.
4Odoberte 3 naberačky kulajdy aj so zemiakom a hubami, do hladka ju rozmixujte tyčovým mixérom a vráťte späť do polievky. Tento trik vám kulajdu skvelo zahustí.
5Podávajte s pošírovaným vajcom alebo vajcom uvareným natvrdo.
Skvelá česká klasika v mojej netradičnej úprave. Je to jedno z najobľúbenejších jedál v mojich živých kurzoch "Česká tradičná kuchyňa NETRADIČNE".
Dobrú chuť praje Davídek
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.