Recepty

Domáce šišky

Domácí koblížky

počet osôb
6

čas prípravy
120 min. príprava
60 min kysnutie

obtiažnosť
obtížné

druh jedla
Dezerty

Potrebujeme

Na kvások:
Mlieko (alebo smotana)
12g kryštálového cukru
9dkg kvasníc

Na cesto:
500g hladkej múky
štipka soli
štipka strúhanej citrónovej (pomarančovej) kôry
6 žĺtkov
3 PL cukru
250ml smotany
8dkg rozpusteného masla
2PL rumu

Náplň:
marmeláda, džem, nutella (podľa vašej voľby)

1l Rastlinného oleja na pečenie
Práškový cukor na posypanie

Citrónová kôra drvená nakúpite tu
Citrónová kôra mletá nakúpite tu
Pomarančová kôra drvená nakúpite tu

Postup prípravy

1Vyberte si maslo z chladničky, aby stihlo zmäknúť.

2Pripravte si kvások - do misky nalejte vlažné mlieko, nadrobte kvasnice a pridajte cukor. Všetko premiešajte, aby vám vznikla jemná tekutá zmes. Kvások nechajte v teple vykysnúť, až kým nezdvojnásobí svoj objem.

3Do veľkej misy preosejte múku, prisypte soľ, citrónovú kôru, cukor a všetko premiešajte.

4Potom pridajte do misy so suchými ingredienciami žĺtky, smotanu, rum a kvások. Poriadne všetko zamiešajte a vypracujte cesto.

5Po lyžiciach pridávajte zmäknuté maslo a postupne ho zapracovávajte do cesta.

6Až bude cesto krásne hladké a elastické, prikryjte misu suchou utierkou a nechajte cesto vykysnúť (cca hodinu), kým nezdvojnásobí objem.

7Cesto vyklopte z misy na mierne pomúčenú dosku a zľahka ho premieste. Potom ho vyvaľkajte na plát, hrubý asi 0,5cm.

8Pomocou pohára alebo vykrajovátka vykrajujte rovnaké koliečka.

9Vykrojené koliečka naplňte ovocným džemom, čokoládou alebo nutelou, zamotajte a nechajte 15min odležať.

10Vo veľkom hrnci si ohrejte olej na 180°C (rovnakú teplotu by ste mali udržať aj behom pečenia).

11Šišky opatrne, pomocou stierky alebo obracačky, vkladajte do horúceho oleja, tak aby sa vzájomne nedotýkali (podľa veľkosti hrnca).

12Šišky opečte v oleji cca 2min do zlata z každej strany. Obracajte a vyťahujte dierkovanou naberačkou.

13Upečené šišky vytiahnite na tanier s papierovým obrúskom a nechajte chvíľku odpočinúť (cca 2min).

14Nakoniec poprašte šišky práškovým cukrom a nechajte vychladnúť.

Dobrú chuť!


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Citrónová kôra drvená
Všetky recepty s korením Citrónová kôra mletá
Všetky recepty s korením Pomarančová kôra drvená

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie