Recepty

Jelení tokáň s červeným vínom

 Jelení tokáň s červeným vínem

počet osôb
4

čas prípravy
10 min. príprava
90 min. varenie

obtiažnosť
střední

druh jedla
Zvěřina

Potrebujeme

1 kg jelenieho mäsa (najlepšie krk alebo stehno)
3 cibule
2 petržleny
1 ČL BOBKOVÝ LIST MLETÝ
1 ČL korenia GARLIC PEPPER
1 ČL JALOVCA MLETÉHO
2 dcl suchého červeného vína
1 menšia plechovka paradajkového pretlaku
1 PL hladké múky
kúsok slaniny
soľ

Bobkový list mletý nakúpite tu
Jalovec mletý nakúpite tu
Garlic Pepper nakúpite tu

Postup prípravy

1Mäso zbavte blán, cibuľu a petržlen očistite. Cibuľu a petržlen nakrájajte na kolieska, mäso na menšie kocky a slaninu tiež na kocky. Mäso poprášte hladkou múkou a dobre ho v nej obaľte.

2V hrnci na horúcej masti prudko opečte obalené mäso a odložte si ho bokom. Do hrnca pridajte opäť lyžicu masti, orestujte na nej slaninu, potom cibuľu a petržlen dozlata.

3Do hrnca pridajte mäso, prilejte červené víno, pridajte soľ, korenie, pretlak a nechajte víno odpariť. Potom dolejte trochu vody alebo vývaru a pomaly duste mäso do mäkka. V priebehu varenia vodu alebo vývar stále dolievajte. Hladina omáčky by mala byť maximálne 2 cm nad mäsom na začiatku varenia a v priebehu varenia cca 1 cm. Tokáň by mal mať na konci gulášovú konzistenciu.

4Keď je mäso mäkké, tokáň vypnite a nechajte ešte aspoň 20 minút odpočinúť.

Môžete ozdobiť trochou hustej kyslej smotany. Podávajte s chlebom alebo ryžou.

Tokáň alebo tiež "tokany" je jedlo, ktoré pochádza Maďarska. Je podobné gulášu, ale má menej vody a varí sa veľmi pomaly. Skúste zverinu upraviť tak trochu inak a uvidíte, ako si toto tradičné maďarské jedlo zamilujete.

Dobrú chuť! Davídek


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Bobkový list mletý
Všetky recepty s korením Jalovec mletý
Všetky recepty s korením Garlic Pepper

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie