1 kg jelenieho mäsa (najlepšie krk alebo stehno)
3 cibule
2 petržleny
1 ČL BOBKOVÝ LIST MLETÝ
1 ČL korenia GARLIC PEPPER
1 ČL JALOVCA MLETÉHO
2 dcl suchého červeného vína
1 menšia plechovka paradajkového pretlaku
1 PL hladké múky
kúsok slaniny
soľ
Bobkový list mletý nakúpite tu
Jalovec mletý nakúpite tu
Garlic Pepper nakúpite tu
1Mäso zbavte blán, cibuľu a petržlen očistite. Cibuľu a petržlen nakrájajte na kolieska, mäso na menšie kocky a slaninu tiež na kocky. Mäso poprášte hladkou múkou a dobre ho v nej obaľte.
2V hrnci na horúcej masti prudko opečte obalené mäso a odložte si ho bokom. Do hrnca pridajte opäť lyžicu masti, orestujte na nej slaninu, potom cibuľu a petržlen dozlata.
3Do hrnca pridajte mäso, prilejte červené víno, pridajte soľ, korenie, pretlak a nechajte víno odpariť. Potom dolejte trochu vody alebo vývaru a pomaly duste mäso do mäkka. V priebehu varenia vodu alebo vývar stále dolievajte. Hladina omáčky by mala byť maximálne 2 cm nad mäsom na začiatku varenia a v priebehu varenia cca 1 cm. Tokáň by mal mať na konci gulášovú konzistenciu.
4Keď je mäso mäkké, tokáň vypnite a nechajte ešte aspoň 20 minút odpočinúť.
Môžete ozdobiť trochou hustej kyslej smotany. Podávajte s chlebom alebo ryžou.
Tokáň alebo tiež "tokany" je jedlo, ktoré pochádza Maďarska. Je podobné gulášu, ale má menej vody a varí sa veľmi pomaly. Skúste zverinu upraviť tak trochu inak a uvidíte, ako si toto tradičné maďarské jedlo zamilujete.
Dobrú chuť! Davídek
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.